Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Výjazdovú ambulantnú pohotovosť má vystriedať lekár na telefóne
Zdielať na

Výjazdovú ambulantnú pohotovosť má vystriedať lekár na telefóne

BRATISLAVA / Kontrola výjazdových pohotovostí, ktorých výsledkom boli pokuty zo strany poisťovne sa podľa niektorých lekárov dali očakávať. Ministerstvo zdravotníctva totiž od jesene s výjazdovými pohotovosťami nepočíta. Vystriedať ich majú lekári na telefóne. Návrh zákona nového systému má ale k dnešnému dňu už viac ako 400 pripomienok

Ministerstvo len nedávno zverejnilo na svojej stránke nový návrh novely zákona o zdravotnej starostlivosti, podľa ktorého by už od novembra 2017 s výjazdovou ambulantnou pohotovosťou nepočítalo. Zdravotnú starostlivosť chcelo pre ľudí zabezpečiť úplne novou službou.

"Ministerstvo zdravotníctva pripravuje úplne pilotný projekt, takzvaný lekár na telefóne. Lekári budú v budúcnosti k dispozícii na operačnom stredisku. Budú to špecialisti, ktorí budú konzultovať zdravotné problémy ľudí a budú ich konzultovať s nimi priamo cez telefón," informovala o novom návrhu hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Nevidia to ružovo 

Ružovo to nevidia úplne všetky strany. Jedna z hlavných pripomienok poukazuje na enormné vyťaženie urgentných záchranných zložiek a nemocníc, ktoré po novom budú musieť zastrešovať väčšie spektrum volajúcich pacientov. Návrh zákona má k dnešnému dňu už viac ako 400 pripomienok. Okrem Bratislavského kraja žiada o zapracovanie výjazdových pohotovostí aj košická a banskobystrická župa, ako aj Asociácia dopravnej zdravotnej služby. "Objektívne očakávame významný nárast záchrannej zdravotnej služby k pacientom, ktorí by inak využili ambulantnú LSPP," stojí v jednej z pripomienok. 

Kompromis niečo stojí

Ministerstvo zdravotníctva pripomienky zapracovalo do tohto doplnenia novely zákona, ktoré opäť počíta aj s výjazdom ambulantnej pohotovosti. Bude ale na báze dobrovoľnosti. Zmena bola nutná, pretože zrušenie výjazdových pohotovostí by znamenalo, že by lekári nemohli robiť ani obhliadky tiel. V prípade, ak si ju zavolá pacient, sa však zmení aj poplatok zo súčasného eura 99 na 10 eur. Pacienti preto budú môcť využiť aj lekára na telefóne, ktorý im pomôže sa rozhodnúť, či je ich stav až taký akútny, aby si volali mobilnú pomoc. Na operačných strediskách by mali sedieť špecialisti z viacerých oblastí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy