Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za noc ošetrili 43 pacientov a najazdil 2 000 kilometrov. Poisťovne rozdávali vysoké pokuty
Zdielať na

Za noc ošetrili 43 pacientov a najazdil 2 000 kilometrov. Poisťovne rozdávali vysoké pokuty

SLOVENSKO / Lekárske služby prvej pomoci dostali od poisťovní niekoľko tisícové sankcie. Kontroly vykonali u viacerých prevádzkovateľov, ktorí za jednu službu zvládli prejsť veľa kilometrov a vyšetriť mnoho pacientov. Na východe však našli aj dom, v ktorom je lekár takmer každý deň.

"Stretli sme sa s prípadom, keď v priebehu 24 hodinovej služby výjazdová pohotovosť cestovala až 43 pacientov a dokopy zvládla až 2 000 kilometrov,"  uviedol pre TV JOJ Branislav Cehlárik, PR manažér Poisťovne Dôvera.

Išlo o výjazdovú pohotovosť v Malackách, ktorá sa podľa prepočtov poisťovne ku svojim malým pacientom skutočne musela ponáhľať. Priemerná rýchlosť im vyšla na 154 kilometrov za hodinu. Podobné podozrivé prípady sa podobajú.

Rekordér

Michalovská lekárska služba prvej pomoci drží absolútny rekord. Na jednu adresu mali v minulom roku výjazdy takmer každý deň. "V priebehu jedného kalendárneho roka vycestovala výjazdová pohotovosť až 324 krát," upresnil Branislav Cehlárik.

Výjazd do tohto domu lekárska služba absolvovala aj počas natáčanie reportáže. Odmietnutie bez návštevy zo zákona neprichádza do úvahy. "Službukonajúca preberie žiadosť a vyšle nás. Inú možnosť nemám," vysvetľuje lekár lekárskej služby prvej pomoci Ján Stripai.

Frekvencia návštev závisí podľa lekárov iba od pacienta. Absurdný stav sa poisťovni nepozdáva. Podľa nej stála táto zdravotná starostlivosť dokopy viac než 15 000 eur. 

Tisícové pokuty

Poisťovňa udelila pokutu v Malackách, Michalovciach a Šali 500 až 8 000 €. Najvyššiu pokutu až 8 000 eur dostala od poisťovne Dôvera výjazdová Pohotovosť pre dospelých v Šali, ktorá si za 12 hodinovú službu vyúčtovala až 50 ošetrených pacientov.

Zdá sa, že na prácu výjazdových pohotovostí si posvietili všetky zdravotné poisťovne. Union žiadne pochybenia nenašla, Všeobecná zdravotná poisťovňa však áno a pokuty boli ešte vyššie. "Najvyšší finančný postih bol u poskytovateľa v bratislavskom kraji a to vo výške takmer 12 000 €," upresnila hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Viktória Vasilenková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy