Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Objavili jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku
Zdielať na

Objavili jedno z najrozsiahlejších archeologických nálezísk na Slovensku

BRATISLAVA / Ďalší historický poklad si Slovensko pripíše na svoj zoznam. Pýšiť sa tentokrát môžme jedným z najvzácnejších avarských nálezísk z 8. storočia, ktorého súčasťou je aj minca z obdobia vlády franského kráľa Karola Veľkého. Nájdená minca je z rokov 771 až 793 a je európskou raritou. K objavu došlo počas archeologického výskumu, ktorý sa robí počas prípravných prác pre stavbu bratislavského obchvatu D4R7 v Podunajských Biskupiciach.

Asi 40 centimetrov pod zemou, na ktorej ešte nedávno vyrastal klas, archeológovia objavili najväčšie pohrebisko od nálezu v Devínskej Novej Vsi ešte pred druhou svetovou vojnou. Okrem toho sa tu našlo aj sídlisko z obdobia doby rímskej teda z druhého storočia nášho letopočtu. Podľa vedúceho výskumu Via Magna Milana Horňáka sa takýto nález podarí raz za život. “Nič rozsiahlejšie a výnimočnejšie z daného obdobia sa za posledných osemdesiat rokov v okolí Bratislavy nenašlo,“ uviedol Horňák. Dodal, že po ukončení archeologických prác nálezy uložia v Slovenskom národnom múzeu - Archeologickom múzeu, kde ich po ďalšom spracovaní plánujú sprístupniť aj verejnosti prostredníctvom výstavy. 

Stovky hrobov

Archeologický prieskum lokality, ktorý trval päť mesiacov, odhalil vzácne pohrebisko z obdobia Avarského kaganátu datovaného do 8. storočia nášho letopočtu. Archeológovia odkryli viac ako 460 hrobov, ktoré skrývali nálezy ako napríklad pánske bronzové spony opaskov, na ktorých prevládali mytologické motívy zvierat či dámske avarské šperky. V tej dobe pochovávali ľudí podľa ich remesla, takže pastier mal pri sebe kosti ovce, jazdci zas kostru koňa. Tú vždy pochovávali po ich ľavej strane. 

Ukrývajú dávne príbehy

Okrem dospelých mužov a žien tu leží aj množstvo detí. Malé hroby tvoria až jednu tretinu. Iné zas ukrývajú rôzne rodinné tragédie. "Máme tri hroby, kde je spolu s matkou pochované aj dieťa. Sú to také srdce drásajúce obrazy, kde tie deti sú pochované pri matkiných nohách," opisuje archeológ Andrej Žitňan. Veľmi vzácnym nálezom je minca z obdobia vlády franského kráľa Karola Veľkého, ktorá sa týmto stáva 15. v poradí v celej Európe a je prvou na Slovensku. 

Obchvat Bratislavy D4R7 zahŕňa vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ a východ Slovenska, kde diaľnica D4 bude mať 27 kilometrov a rýchlostná cesta R7 32 kilometrov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy