Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Piťo objasnil už tri vraždy. Najnovšie zavaril Dušanovi Borženskému
Zdielať na

Piťo objasnil už tri vraždy. Najnovšie zavaril Dušanovi Borženskému

BRATISLAVA / Už tri vraždy pomohol policajtom objasniť Juraj Ondrejčák, alias Piťo, ktorý si odpykáva 16-ročný trest za viaceré trestné činy. Medializovaná košická vražda Albánca z roku 2000 však zavarila Dušanovi Borženskému. Ten sa mohol už onedlho dostať na slobodu. Zrejme sa tak ale nestane.

"Žiaden z pokusov ani z vraždy sa necítim byť vinný, pretože nie som žiaden vrah," povedal v roku 2000 Boržanský. Takto v exkluzívnom rozhovore pár mesiacov po smrti Albánca Fadila Pasjača v Košiciach hovoril Dušan Borženský prezývaný Borža. Niekdajší bos košického podsvetia. Potom prišiel jeho útek do zahraničia, dolapenie a odsúdenie za viaceré trestné činy. Nie však za vraždu Albánca.

O Dušanovi Borženskom dlho nebolo nič počuť. Sedieť má do roku 2023. V tichosti tak čakal na to, aby mohol o pol roka požiadať o podmienečné prepustenie. Teraz prišiel zlom. Koncom mája ho obvinili z vraždy Albánca, keďže Juraj Ondrejčák naňho ukázal prstom, s tým, že Borža si vraždu objednal práve u Piťovcov. Táto výpoveď policajtom podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu chýbala na to, aby mohli vraždu objasniť. Borženský tak zrejme na podmienečné prepustenie môže zabudnúť. 

"Popri správach od pedagógov, od psychológov, od riaditeľa ústavu, o jeho správaní, určite toto je významný moment," vysvetľuje odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Policajti potrebujú vypočuť samotného Boržu. Na to však musí mať advokáta. V tomto prípade prideleného štátom. Stalo sa tak až po troch týždňoch.

Podľa expertky na trestné právo sa na pridelenie advokáta Boržovi čakalo veľmi dlho. Niektoré úkony tak bude musieť vyšetrovateľ opakovať. "Môže to znamenať nielen určité prieťahy v prípravnom konaní, ale aj možno v určitom dôsledku zmarenie účelu trestného konania," dodáva Kurilovská. 

Podľa zdroja blízkeho orgánom činným v trestnom konaní sa Piťo priznal k piatim vraždám. Špekulácie hovoria o tom, že ide o výmenu za zníženie, či odpustenie trestu. Nepriamo túto možnosť pripustila aj expertka na trestné právo. Ak totiž spolupracuje, môže žiadať podmienečné prepustenie, či zníženie trestu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy