Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Skládka jedovatých látok ohrozuje zdroje pitnej vody
Zdielať na

Skládka jedovatých látok ohrozuje zdroje pitnej vody

BRATISLAVA / Problém prenikania jedovatých látok zo skládok odpadu sa stalo aktuálnym problémom, ktorý treba akútne riešiť. Ohrozená je totiž pitná voda. Na toto riziko odborníci upozorňovali už niekoľko rokov. Varovania o tom, že vrakunská skládka ohrozuje zdroje pitnej vody, boli rozoslané viacerým starostom v bratislavských mestských častiach a priľahlých obciach.

V prípade závažného problému ako je tento mala vláda plné ruky práce s inými záležitosťami. Na otázku prečo tento problém neriešili už pred rokmi mali jasnú odpoveď. "Či vy doma odstránite nejakú vlečku poviem to pejoratívne hnoja zo záhrady, to je vaše rozhodnutie za sekundu, štát musí postupovať verejným obstarávaním," povedal Peter Žiga, minister hospodárstva SR. Ak by ale odpad začal pretekať do podzemných vôd Žitného ostrova, predstavovalo by to ekologickú katastrofu.

Podľa odborníkov ale už hodiny dávno tikali o päť minút dvanásť. "Nie je čo váhať, čo najskôr, nie že včera bolo neskoro. Prvé informácie o prenikaní znečistenia boli v roku 1996," hovorí odborníčka Alena Trančíková.

​Problém sa podľa hovorcu ministra životného prostredia Tomáša Ferenčáka snažia riešiť najrýchlejšie, ako im to len zákony dovoľujú. "Snažíme sa čo najrýchlejšie tento problém vyriešiť . Za posledné mesiace sa spravilo viac ako za posledných 20 rokov."

Ako informoval starosta obce Most pri Bratislave na ďalší týždeň majú v pláne odoberať 5 vzoriek v rôznych častiach obce. Bude ich to stáť približne 3500 eur. Niektorí poslanci to za vinu dávajú štátu a vyzývajú ho, aby problém riešili. Ministerstvo sa chystá pustiť do takzvanej enkapsulizácie, čiže hermetického uzatvorenia jedovatých látok priamo na mieste. To ale nie je konečné riešenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy