Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podzemná voda je ohrozená, úrady varujú pred kontamináciou
Zdielať na

Podzemná voda je ohrozená, úrady varujú pred kontamináciou

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Bratislavské mestské časti informovali na svojich oficiálnych stránkach o kontaminácií podzemných vôd z bývalej skládky Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni, ktorá zasiahla žitný ostrov.

Kontaminovaná voda by mala byť v mestských častiach Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Ružinov, Dunajská Lužná a Rovinka. Na problém mestské časti upozorňovali už dlhšiu dobu, no riešenia sa nedočkali. Ministerstvo životného prostredia požiadalo o geologický prieskum látok, ktoré by mohli ohroziť kvalitu podzemnej vody v celej oblasti. "V podzemnej vode boli identifikované hlavne pesticídy, herbicídy, chlórované uhľovodíky a benzén-toluén-etylbenzén-xylén (BETEX) a iné látky," priblížil rezort. Ten realizáciu podrobného geologického prieskumu environmentálnej záťaže zabezpečil v rokoch 2014-2015.

Okrem znečistenia zeme a podzemných vôd, bolo preukázané aj riziko kontaminácie pre človeka. "Najrizikovejšou expozičnou cestou je okrem konzumácie koreňovej a listovej zeleniny dopestovanej na lokalite aj pitie podzemnej vody zo studní. Zvýšené sú aj potenciálne riziká plynúce zo sprchovania pri využívaní kontaminovanej vody a z kúpania v bazénoch napúšťaných zo studní," píše sa v stanovisku ministerstva.

Kontaminačný mrak sa podľa doterajších informácií rozšíril do 5 kilometrov od skládky a ministerstvo žiada občanov o obozretnosť pri využívaní vody zo studní. Úrady upozorňujú aj obyvateľov Rovinky, Dunajskej Lužnej, Mostu pri Bratislava a Miloslavova. Tieto obce zatiaľ zasiahnuté nie sú, avšak sú v spádovej oblasti, kadiaľ sa kontaminačný mrak môže presúvať.

Do všetkých poškodených mestských častí ministerstvo poslalo list s mapou a rozsahom kontaminácie. "Voda v studniach nachádzajúcich sa v kontaminačnom mraku nie je vhodná na akékoľvek používanie, hlavne je nevhodná na pitie, umývanie, kúpanie a polievanie. Konzumácia plodín polievaných kontaminovanou vodou predstavuje riziko pre ľudské zdravie," píše sa v liste. 

Ministerstvo životného prostredia koncom apríla avizovalo, že už spustilo verejné obstarávanie na sanáciu tejto skládky. Z eurofondov na ich sanáciu je vyčlenených 180 miliónov eur.  Náklady na sanáciu a odstránenie skládky odborníci odhadujú na viac ako 30 miliónov eur. Konečná suma bude, ale známa po ukončení verejného obstarávania. 

Na inkriminovanej skládke sa má nachádzať až 120 tisíc kubických metrov odpadu. Odpad sa na skládku vyvážal od začiatku 60. rokov minulého storočia. Skládky rôzneho odpadu robia problém po celom Slovensku. Odhaduje sa, že až 10% územia Slovenska patrí medzi takzvané zaťažené územia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy