Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Operátor tiesňovej linky z Banskej Bystrice pomohol zachrániť bábätko, matke diktoval ako resuscitovať
Zdielať na

Operátor tiesňovej linky z Banskej Bystrice pomohol zachrániť bábätko, matke diktoval ako resuscitovať

BANSKÁ BYSTRICA / Dispečer operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby zachránil cez telefón život sedemesačného Sebastiána. Ten prestal dýchať a jeho matka okamžite zavolala na linku 155. Dispečer na miesto okamžite vyslala sanitku a matke pomohol so záchranou života jej syna.

Predčasne narodený chlapec ležal v obývačke spolu so svojou mamou na pohovke. Žena z lučeneckého okresu si na minútu odbehla do kuchyne a keď sa vrátila, chlapec nedýchal. Okamžite zavolala záchranku. Dispečer Marián z Krajského operačného strediska ZZS v Banskej Bystrici jej okamžite poslal sanitku. Matku do príchodu záchranárov navigoval, ako ho oživiť.

"Chlapčeka zachránilo a najviac mu pomohlo to, že jeho mamička nestratila v takejto kritickej situácii hlavu, nespanikárila a dokázala počúvať rady operátora tak, aby Sebastiánko začala dýchať," uviedol hovorca záchranárov Boris Chmel. 

Mamička sama absolvovala kurz prvej pomoci, dispečer jej ale pomohol tým, že jej neustále opakoval, čo treba robiť. Bábätko sa jej nakoniec podarilo oživiť.

"Tento prípad je inšpiratívny v tom, že na základe neho vidíme, že záchranu najbližších máme vo vlastných rukách a to tým, že sa nebojíme poskytnúť prvú pomoc. A ak ju neovládame, tak podľa rád operátora na linke 155," dodáva Chmel.

Záchrana sa udiala pred niekoľkými mesiacmi. Podľa informácií televízie JOJ je chlapec zdravý.  

Prepis rozhovoru medzi matkou a dispečerom.

Dispečer (D): Záchranná služba, dobrý deň. 

Matka (M): Prosím vás, potrebujem záchranku, malý nám prestal dýchať. Je to 7-týždňové bábätko, je predčasne narodený, v 32. týždní.  

D: Áno, a vôbec nedýcha?

M: Nie.

D: Akej farby má ústa?

M: Ústa má fialovo-modré a je celý bledý. 

D: Dajte ho na chrbátik, pod hlavičku mu dajte plienočku. Budeme ho resuscitovať. Položte ho na ten chrbátik. Zakloniť hlavu, päťkrát do neho dýchnuť, ale tak, že naberiete vzduch len do úst, nie do pľúc, dobre? Obopnete vašimi ústami celý noštek aj ústa a fúknete do neho. Ale len ten obsah, čo je v ústach. Päťkrát to urobte za radom, dobre? 

M: Áno. 

D: Zakloniť hlavičku obopnúť ústa, aby tam bol aj noštek, a tak do neho fúknuť päťkrát. Nabrať vzduch len do úst, nie do pľúc, urobili ste to?

M: Áno. 

D: Teraz dva pršteky medzi hrudné bradavky, položiť si dva prsty a začať stláčať, áno?

M: Preberá sa. 

D: Prosím? Aha, začal dýchať. Výborne. Počujem ho plakať. 

M: Áno. 

D: Máličko. Pomaličky ho zdvihnite. 

M: Áno. 

D: Dobre, teraz, dýcha?

M: Áno. 

D: Dýcha, dobre, výborne. Počujem ho plakať. Držte ho na rukách, kým záchranka nepríde. 

M: Dobre. 

D: Dobre, nechajte ho vyplakať. Výborne ste to spravili. Toto aj nabudúce, keď vám prestane dýchať, treba do neho hneď vzduch pustiť. On sa rozdýcha potom. Ja budem s vami, kým nepríde záchranka. 

M: Dobre, ďakujem. 

D: Ja budem s vami, budem vám pomáhať. Dajte si ho troška na ruky a máličko hore. Dobre maminka, ukľudnite sa, už je dobre. Pomohli sme dieťatku a to je, tým dýchaním sme mu veľmi pomohli. 

M: Bože, ďakujem vám krásne. 

D: Nemáte za čo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy