Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Mamičky žiadajú od Fica darček na Deň detí
Zdielať na

Mamičky žiadajú od Fica darček na Deň detí

BRATISLAVA / Mamičky žiadajú zvýšenie rodičovského príspevku aspoň na úroveň príspevku na jasľovú starostlivosť. Ministerstvo však tvrdí, že sa tieto dve veci nedajú porovnávať.

Matky žiadajú zvýšenie rodičovského príspevku aspoň na úroveň príspevku na jasľovú starostlivosť o dieťa, čo predstavuje 280 eur. Ministerstvo však tvrdí, že sa tieto dve veci nedajú porovnávať.

Maximálny možný príspevok na jasle je vyšší ako rodičovský príspevok. Ministerstvo však na to reaguje tým, že ide o dve rozdielne veci, ktoré sa nedajú porovnávať. 

Matky, ktoré ostávajú s dieťaťom doma do jeho troch rokov hovoria o diskriminácii. Ministerstvo však tvrdí, že príspevok 280 eur na jasle je len strop, ktorý sa často nečerpá celý. Dorovnávať ho nebudú, no rodičovský sa zrejme ešte raz v tomto volebnom období zvýši. "Napriek tomu, že je ten rozdiel 70 eur, ešte stále omnoho viac mamičiek a rodičov zostáva na rodičovskom príspevku, pretože je tam tá flexibilita, že môžu popri tom mať aj akýkoľvek príjem," hovorí Michal Stuška, hovorca Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. 

Mamičkám sa nepáči ani pojem dovolenka, a to či už materská alebo rodičovská. Chcú ju premenovať na rodičovský úväzok. Nový pojem by podľa ministerstva práce mohol byť pre verejnosť nezrozumiteľný. 

Matky žiadajú aj zníženie daňovo-odvodového zaťaženia, ale tvrdia, že namiesto investovania do jaslí by mal štát pomáhať matkám pri návrate do zamestnania po skončení rodičovskej dovolenky. 

Súvisiace články