Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Poľovníci rátajú škody spôsobené vlčími svorkami
Zdielať na

Poľovníci rátajú škody spôsobené vlčími svorkami

MEDZILABORCE / Poľovníci na východe Slovenska rátajú škody, ktoré napáchali vlčie svorky. Naposledy strhli gravidnú jelenicu.

Vlčie svorky napáchali na východe Slovenska veľa škôd. Naposledy strhli gravidnú jelenicu. Ochranári však tvrdia, že by sme na nich mali byť hrdí. 

Minuloročná poľovnícka sezóna dala lesnej zveri, ale aj ľuďom, ktorí sa o ňu starajú poriadne zabrať. Počas zimných mesiacov museli hladné zvieratá prikrmovať. "Chodilo nám okolo 80 kusov jeleňov, jeleníc. Dokázali zožrať zhruba jednu tonu za 24 hodín," povedal poľovník Miroslav Turok-Meceňo. 

Jelenicu, ktorú vlčia svorka strhla našli v chránenej oblasti. Hlásenia o náhradách škôd spôsobených vlkom dravým dostáva štátna ochrana prírody od okresných úradov. "Od januára 2016 do marca 2017 okresné úrady vyplatili takmer 54 tisíc eur. Išlo o 142 žiadostí, z toho sa 19 týkalo území v chránených oblastiach," tvrdí Tomáš Ferenčák, hovorca Ministerstva životného prostredia. 

Vlčice sa v týchto mesiacoch starajú o mláďatá. "Tú jelenicu strhnú dva-tri kilometre od brlohu, naberú mäso, vrátia sa a takto pomáhajú tej vlčici," tvrdí Miroslav Turok-Meceňo. 

Vlci samozrejme hranice nepoznajú a tak behajú cez hranice troch štátov. Je to šesť až sedem svoriek a v každej je asi päť až osem vlkov. Napriek tomu, že poľovníci a hospodári už veľakrát rátali škody po vlkoch, ochranári tvrdia, že nad zákonom prírody nie je možné zvíťaziť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy