Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vlada Štrbu pochovajú na Slovensku. Himaláje sú však obrovským pohrebiskom
Zdielať na

Vlada Štrbu pochovajú na Slovensku. Himaláje sú však obrovským pohrebiskom

KÁTHMANDU / Vlado Štrba, ktorý zahynul na Mount Evereste, bude pochovaný na Slovensku. Tak sa rozhodla jeho rodina. Bol jednou z deviatich obetí, ktoré si najvyššia hora sveta vyžiadala počas tohtoročnej lezeckej sezóny v Himalájach. Posledné štyri mŕtvoly našli tamojší záchranári, keď išli práve pre telo slovenského horolezca.

Mount Everest ma za sebou naozaj veľmi tragickú lezeckú sezónu. A jednou z obetí je aj slovenský horolezec Vlado Štrba. Tiel, ktoré tam na skalách či pod nimi zostali pochované, je niekoľko stovák. Kto ale rozhoduje o tom, kde nakoniec bude duša zosnulého horolezca odpočívať? Ak to chce on sám, dá o tom vedieť ešte pred expedíciou.

Telo horolezca Vlada Štrbu nezostane v Himalájach. Jeho transport sa začal riešiť už niekoľko hodín po tragédii. "Ešte včera prišla do štvrtého výškového tábora skupina šerpov, ktorá jeho telo postupne znášala cez výškové tábory do druhého vyškového tábora. Sem prišiel vrtuľník, ktorý telo previezol na letisko v Lukle, " povedal Michal Novota, rodinný priateľ. Odtiaľ ho iný vrtuľník previezol do Káthmandu a čo sa bude diať ďalej, tak o tom rozhodne rodina.

O Mount Evereste sa hovorí aj ako o desivom cintoríne. Namiesto náhrobných kameňov tam totiž horolezci nachádzajú telá svojich kolegov. Často aj po dlhých rokoch. Ich fotky niekoľkokrát obleteli svet. Telá majú aj svoje prezývky a niekedy slúžia ako orientácia, kde sa človek nachádza.  Znesenie tiel je totiž príliš náročné. Ak sú v zóne smrti, nedostane sa k nim ani vrtuľník a je ich potrebné dostať do nižšej výšky. 

Všetko je poistiteľné. Je to len otázka podmienok a peňazí. Aj v tomto prípade platí, že poistenie sa aj na území SR dá získať, ale je potrebné vždy s poisťovňou dojednať konkrétnu sumu a konkrétne podmienky, pretože nejde o produkt, ktorý je bežne dostupný. Telo človeka, ktorý zahynul na Mount Evereste niekedy nie je možné zniesť ani pár týždňov či mesiacov. Niekedy dokonca ani rok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy