Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Takto by postupovali záchranári v prípade útoku na Slovensku
Zdielať na

Takto by postupovali záchranári v prípade útoku na Slovensku

BRATISLAVA / Pri každom teroristickom útoku sú v pohotovosti všetky záchranné zložky. V strehu sú policajti, hasiči, ale hlavne záchranári, ktorí prevážajú zranených.

Ak by k podobnému útoku akým bol ten v Manchestri prišlo napríklad na koncerte v Bratislave, záchranári majú presne rozdelené svoje úlohy.  Prvá záchranárska posádka funguje manažérsky. Zisťuje a upresňuje informácie, ktoré jej nahlásili. "Na druhom mieste treba zisťovať aspoň veľmi orientačne, koľko tam mohlo byť ľudí, kapacita haly," povedal záchranár Viliam Dobiáš.

Druhá posádka začína triediť pacientov. "To sú medzinárodné štandardy, ktoré sú rovnako akceptované na celom svete," dodal Dobiáš. Pacientov na základe ich stavu triedia do štyroch skupín. "Používajú sa 4 farby. Červená, tí najakútnejší čo potrebujú pomoc okamžite. Žltá, takí, ktorí majú zranenie, ale dokážu hodinku dve na ošetrenie počkať," povedal Dobiáš. Zelení sú zranení ľahko, a čiernym sa už pomôcť nedá.

Pri mimoriadnych udalostiach sú v pohotovosti aj policajti. "V situáciách po takýchto útokoch je prioritou zabezpečiť rozptyl bezpečnostných zložiek po okolitom území z dôvodu nemožnosti predvídať ďalší možný cieľ," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Pri udalostiach je veľmi dôležitá koordinácia všetkých zložiek. "Všetky tieto zložky majú samozrejme určené postupy a aj plány spoločných zásahov," dodal Lazarov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy