Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Slováci sa vracajú k včelárstvu. Finančne ho podporí aj vláda
Zdielať na

Slováci sa vracajú k včelárstvu. Finančne ho podporí aj vláda

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Slováci sa v poslednom období vracajú k včelárstvu. Počty včelstiev u nás dosiahli maximum za posledných dvadsať rokov, aj keď ešte stále zaostávajú za číslami v 80. rokoch minulého storočia. Vyplýva to z údajov ministerstva poľnohospodárstva, na návrh ktorého schválila vláda nových balík finančnej podpory pre včelárov. Slovensko totiž nie je v produkcii medu sebestačné.

V roku 2016 bolo na Slovensku registrovaných 17 859 včelárov, čo je oproti roku 2010 nárast o približne 14 percent. Ešte v osemdesiatych rokoch však bolo na Slovensku zhruba 480 tisíc včelárov. 

Na pokrytie domácej spotreby chýba u nás ročne niekoľko tisíc ton medu. V uplynulých rokoch totiž stúpla aj spotreba medu. Kým v roku 2003 bola spotreba 0,4 kilogramu na obyvateľa, v roku 2015 to bolo už 1,1 kilogramu. 

Štát podporí včelárov v najbližších troch rokoch sumou 1,2 milióna eur. Dotácie budú môcť včelári čerpať napríklad na organizáciu prednášok, nákup pomôcok či úľov. 

"Aj keď počet včelstiev je na Slovensku najvyšší za posledných dvadsať rokov a sme jednou z krajín EÚ, v ktorej ich počet rastie, včelári by nemali o našu podporu prísť. Musíme investovať do zvýšenia atraktivity o včelárstvo pre mladých ľudí. Priemerný vek včelárov je u nás totiž vyšší ako u poľnohospodárov, až 60 rokov," zdôraznila ministerka Gabriela Matečná. 

Ekologickí aktivisti v ostatných mesiacoch vyzbierali viac ako 50 tisíc podpisov pod petíciu za zákaz postrekov, ktoré škodia včelám. Z vyjadrenia Matečnej vyplýva, že Slovensko zakáže aplikáciu spomínaných látok vo forme postrekov na poľnohospodárske plodiny, naďalej však bude umožnené používať ich na morenie škodcov na zemiakoch a cukrovej repe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy