Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vyskúšali sme si cestu k Jadranu. Prejdete bez stresu a bez kolón
Zdielať na

Vyskúšali sme si cestu k Jadranu. Prejdete bez stresu a bez kolón

BRATISLAVA / Od apríla Únia nariadila Chorvátom kontrolovať každého pri vstupe, či výstupe z krajiny. Na hraniciach sa preto vytvorili až niekoľko hodinové kolóny. Kolónam by ale malo už čoskoro odzvoniť.

Od polovice júna by sa kontroly na hraniciach s Chorvátskom mali zrušiť. Vzdialenosť cez Rakúsko a Slovinsko až na chorvátsku Dalmáciu presnejšie do mestečka Makarska je približne 870 km. 

Situácia v máji

Chorvátske mýto stojí približne 37 eur jedna cesta, plus rakúska diaľničná známka. Čas cesty s prestávkami do 9 hodín a žiadne zápchy. Ani na hranici. Takto hladko išla do Chorvátska reportérka TV JOJ Iveta Krupová. Výhodou zrejme bolo aj to, že necestovala cez víkend. Cestou späť už kontroly boli a to na Chorvátsko - Slovinskej diaľnici. Najmä zo strany slovinských colníkov. Tí kontrolovali nielen doklady , ale aj vozidlá. Zdržanie bolo asi 40 minút.

Riešenie letnej sezóny

Štáty vyšehrádskej skupiny, takzvanej V štvorky navrhli, aby sa počas letnej sezóny systematické kontroly na hraniciach Chorvátska so Slovinskom a s Maďarskom neuplatňovali. Veľké obavy majú aj Slovinci, kedže Rakúšania kontrolujú hranicu so Slovinskom. Podla Kaliňáka nemajú chorvátski policajti ani dostatočné kapacity na takéto kontroly. Tie by sa v sezóne týkali aj pol milióna Slovákov , ktorí sa každoročne k Jadranu presúvajú autami. 

Kontroly sa tak obmedzia od 15 júna do 15 septembra.

Chorvátske ministerstvo vnútra upozorňuje turistov, aby nejazdili v kolónach za sebou, ale individuálne. Najčastejšou príčinou nehôd bolo totiž nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy