Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Iba šesťročné dievčatko prijali na konzervatórium
Zdielať na

Iba šesťročné dievčatko prijali na konzervatórium

BRATISLAVA / Šesťročná Sofia si obľúbila hru na harfu a berie to vážne. Láska k tomuto nástroju ju priviedla až ku dverám konzervatória, ktoré navštevujú tínedžeri. Prijali ju ako mimoriadnu študentku, ktorá ešte stále navštevuje základnú umeleckú školu.

Keďže mať doma veľkú harfu za 20 tisíc je trochu sci-fi, Sofia doma trénuje na malej požičanej, a aby mala čo najčastejší kontakt s harfou, okrem základnej umeleckej školy, prijali na konzervatórium nadané dievčatko z hudobníckej rodiny ako mimoriadnu študentku. Tá presne vie, kam to chce dotiahnuť. "Chcem byť harfistkou v Slovenskom národnom divadle," povedala o svojom sne Sofia. 

Sofinku chváli aj jej učiteľka za jej výborný sluch, rytmus a hlavne chuť. Jeden z najstarších hudobných nástrojov vôbec sa totiž na Slovensku vyučuje málo a iba v niekoľkých základných umeleckých školách. Sofiina mama spieva v Slovenskej filharmónii a dobre vie, že harfistov je málo. "Zažili sme situáciu, že naša harfistka z nejakého dôvodu nemohla, tak sa volalo do Viedne," hovori matka talentovaného dievčatka Natália Dadíková.

Napriek tomu, že u nás nemá harfa tak silnú tradíciu, bol to práve Slovák, ktorý s harfou v minulosti zažiaril na jednom pódiu s Georgom Michaleom či Depeche Mode.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy