Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
FOTOGALÉRIA: Kiska prijal gruzínskeho prezidenta Georgiho Margvelašviliho
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Kiska prijal gruzínskeho prezidenta Georgiho Margvelašviliho

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA – Gruzínsko je krajina, ktorá chce byť súčasťou demokratickej časti sveta. S Európskou úniou má táto krajina asociačnú dohodu, dohodu o voľnom obchode a už aj bezvízový styk. Teraz je na EÚ, aby sme Gruzínsku ponúkli novú víziu a zvažovali, čo spraviť preto, aby k nám bolo Gruzínsko ešte bližšie.

Vyplýva to zo slov prezidenta Andreja Kisku, ktorý dnes prijal gruzínskeho prezidenta Georgiho Margvelašviliho, ktorý je na dvojdňovej návšteve Slovenska. Ako dodal, podporu Gruzínsku vysloví aj na najbližšom summite NATO koncom mája v Bruseli. Myslí si, že Gruzínsko je príkladom toho, čo sa môže stať, ak sa Rusko rozhodne porušiť základné pravidlá.

Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili informoval, že na slovenského prezidenta apeloval, aby na summite Severoatlantickej aliancie 25. mája vyjadril jeho krajine podporu. 

„Rozoberali sme nastávajúci summit NATO. Gruzínsko sa na ňom plnohodnotne ako členský štát síce nezúčastní, ale verím, že naša delegácia tam cez našich priateľov bude zastúpená,“ povedal Margvelašvili. Na podpore budúceho členstva Tbilisi, ale aj Ukrajiny, sa zhodli lídri na summite NATO v roku 2008. „Diskutovali sme o všetkých hrozbách, ktoré Gruzínsku hrozia. My preto plne podporuje Gruzínsko, aby sa stalo členom Severoatlantickej aliancie,“ povedala slovenská hlava štátu.

Kiska pripomenul, že počas svojej vlaňajšej návštevy tejto krajiny navštívil aj Južné Osetsko. „V praxi tam bolo vidieť, čo znamená agresivita inej krajiny. V praxi tam je vidieť, čo znamená porušenie základných pravidiel. V praxi bolo vidieť, čo Rusko dokáže spraviť, v prípade, ak sa rozhodne ohroziť celistvosť inej krajiny,“ povedal slovenský prezident. To, čo sa stalo v Južnom Osetsku a Abcházsku, je podľa Kisku veľká výstraha a upozornenie pre všetkých, ktorí si kladú otázku, čo môže znamenať rozhodovanie Ruska pre praktický život ľudí. „Je to dôležitý signál pre nás, aby sme rozumeli obavám pobaltských štátov, Poľska, aby sme rozumeli obavám, čo sa môže stať, ak sa Rusko rozhodne presadzovať svoje záujmy,“ dodal.

​Kiska priznal, že pokiaľ ide o Európsku úniu, po brexite existuje vnútorná debata o budúcnosti únie. Dodal však, že nesmieme zabúdať na krajiny ako Gruzínsko či Ukrajina. „Je úlohou nás všetkých, lídrov EÚ, aby sme zvažovali, čo môžeme spraviť pre to, aby bolo Gruzínsku k nám stále bližšie a za Severoatlantickú alianciu, čo môžeme urobiť ako NATO, aby ľudia v Gruzínsku sa cítili bezpečnejšie,“ povedal Kiska s tým, že je našou úlohou postaviť víziu, že čo má byť po asociačnej dohode, dohode o voľnom obchode a liberalizácii vízového režimu ďalší krok.

Od summitu NATO Kiska očakáva, že tam zaznie jasný signál pre občanov krajín, ktoré potrebujú podporu. Gruzínsko je podľa neho priateľom Slovenska a skonštatoval, že medziročne vzrástla obchodná výmena a aj počet slovenských turistov v Gruzínsku.

Georgi Margvelašvili uviedol, že pokiaľ ide o integráciu ich krajiny, určité pokroky sa dosiahli práve počas predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Ako pokračoval na margo územnej celistvosti krajiny, za víťazstvo považuje, že žiaden spojenec neuznal nezávislosť spomínaných regiónov. Dodal, že podporu Gruzínsku vyjadril aj americký prezident Donald Trump. „Zachovajte si svoje vysoké morálne hodnoty, tak, aby žiadna krajina nelegitimovala ruské kroky,“ dodal gruzínsky prezident.

Gruzínsky prezident Georgi Margvelašvili dnes ešte s Kiskom položí vence k pamätníku Brána Slobody na Devíne. Neskôr bude mať prednášku na tému Bezpečnosť v regióne Čierneho mora ako základný kameň stability v Európe na Univerzite Komenského. V utorok, počas svojho druhého dňa návštevy, navštívia hlavy štátov Levoču a Vysoké Tatry. Andrej Kiska navštívil Gruzínsko pred rokom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy