Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Titul získal za úplatok, aj napriek tomu oň nepríde
Zdielať na

Titul získal za úplatok, aj napriek tomu oň nepríde

NITRA / Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre už dvakrát čelila kauze kupovania skúšok. Študenti za vybavenie skúšky doniesli vyučujúcim fľaše alkoholu a klobásy. Iný študent za vybavenie skúšky zaplatil.

Študent zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre vyučujúcim za skúšku zaplatil 700 eur. S prokurátorom už uzavrel dohodu o vine a treste a dostal finančný trest vo výške 300 eur.

Ak však študent za skúšku zaplatil, má právo používať získaný titul? 

"Súd takúto právomoc nemá, nakoľko trestný zákon nepozná trest odňatia akademického titulu," vysvetľuje hovorkyňa špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjaková. 

"Voči absolventovi univerzita nemôže podniknúť žiadne kroky. Legislatíva Slovenskej republiky v súčasnosti neupravuje možnosť odobratia pôvodne získaných vysokoškolských a vedecko-pedagogických titulov," hovorí Renáta Chosraviová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. 

Chýba legislatíva

"Univerzita má možnosť pokarhať študenta, podmienečne vylúčiť zo štúdia alebo vylúčiť zo štúdia," vysvetľuje prorektorka pre štúdijné veci na Univerzite Komenského, Zuzana Kovačičová. 

Keďže preukázanie viny pred súdom nejaký čas trvá, tak ako v prípade študenta z Nitry, univerzita ho nechcela vylúčiť skôr, než súd rozhodne o jeho vine a tak medzičasom pristúpil k štátniciam a titul získal.

"Trestný zákon rieši postih za spáchaný trestný čin. Nerieši odoberanie titulov, ktoré udeľujú vysoké školy. Túto oblasť môže riešiť vysokoškolský zákon," vysvetľuje Peter Bubla, hovorca ministerstva spravodlivosti.

"Odobratie titulu nepozná ani trestný zákon ani zákon o vysokých školách. My sme tento problém chceli riešiť už aj v minulosti ale nestretlo sa to s pozitívnym ohlasom ani zo strany samotnej akademickej obce. V súčasnosti je možné odobrať akademický titul súdnou cestou, a to v prípade, ak škola bude ako žalobca voči konkrétnemu študentovi, ktorý pochybil," hovorí Ivana Skokanová, hovorkyňa ministerstva školstva.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy