Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dobrovoľní vojaci po novom dostanú tisícsto eur
Zdielať na

Dobrovoľní vojaci po novom dostanú tisícsto eur

BRATISLAVA / V stredu parlament schválil novú lákavú ponuku pre dobrovoľných vojakov. Tisícsto eur v čistom a otvorená cesta pre zamestnanie v bezpečnostných zložkách. Minulý rok úspešne skončilo 31 absolventov výcviku, v tomto roku by ich mohlo byť 150.

Projekt dobrovoľnej vojenskej prípravy uviedli minulý rok. Kapacita bola 150 miest, prihlásilo sa iba 129 a ešte menej ich skončilo. Iba 31 dobrovoľných vojakov. Tento údaj znepokojoval niektorých poslancov.

 Iní na druhú stranu boli s priebehom projektu spokojní. "Práve naopak, očakávaný výsledok sa dostavil," vyjadril sa minister obrany Peter Gajdoš.

Ďalšie výhody

Okrem peňazí by mohlo dobrovoľníkov prilákať a skrátenie výcviku z 12 na 11 týždňov plus ďalšie. Minister obrany je presvedčený, že vďaka podmienkam schválenej novely, sa podarí naplniť plán výcviku so 150-timi dobrovoľníkmi.  

Na čo musia dať pozor

Bojachtiví dospelí by takto mohli byť podchytení, otvoreným problémom však zostali študenti a žiaci. O branné cvičenie detí javia záujem rôzne pochybné organizácie. Jednu z nich si nedávno zavolal riaditeľ nitrianskej školy. A to aj napriek tomu, že už pred dvoma rokmi vtedajší minister školstva označili za chybu. Minister obrany spolu s ministrom školstva už o tom spolu rokovali, a aj o zavedení brannej výchovy do škôl. " Ak to samozrejme neurobíme my, budú zaktivovaní nelegálnymi skupinami," hovorí minister Gajdoš. Zároveň rozbehli projekt branných hier v piatich krajoch, ktorých sa zúčastnilo takmer 500 študentov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy