Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kotlebu sprevádzali muži so zbraňami. Fico to prirovnal k nacistickému Nemecku
Zdielať na

Kotlebu sprevádzali muži so zbraňami. Fico to prirovnal k nacistickému Nemecku

BRATISLAVA / Premiér vyzval kompetentných, aby sa len neprizerali na rastúci extrémizmus v našej politike. Na spomienkovej akcii na Slavíne včera hovoril o nepríjemnom zážitku s jedným zo svojich oponentov.

"Takto nejako to bolo aj v tridsiatych rokoch, keď Hitler chodil po Nemecku s príslušníkmi SA, z ktorých si potom urobil štátnu políciu," vyhlásil Fico. 

Bola to bežná nedeľná politická diskusia. Pred televíziou ale aj v jej budove sa to len tak hemžilo ústavnými činiteľmi. No jeden z poslancov prišiel v sprievode neznámeho ozbrojeného muža. 

Vystrašili ho

Na debatu pritom dorazili hneď dvaja najvyšší, Andrej Danko a Robert Fico aj s príslušníkmi úradu na ochranu ústavných činiteľov. Aj tí si všimli, že muž sprevádzajúci Mariána Kotlebu sa správa príliš nápadne.

"Prešiel mi mráz po chrbte, pretože poslanec bol sprevádzaný dvoma ozbrojenými mužmi, ktorí ostentatívne ukazovali svoje zbrane a šírili strach," povedal Fico. 

"Ak je nejaké riziko, na strane takejto osoby pre ústavného činiteľa, v tomto prípade premiéra, musí to vedieť vyhodnotiť ochranka," vysvetlil bezpečnostný analytik Juraj Zábojník. 

Štátna ochranka podľa svedkov muža neoslovila, ani nelegitimovala. Podľa zdroja TV JOJ z prostredia beypečnostných zložiek ho však po celý čas monitorovali muži v civile. 

"Ak má aj osoba zákonné povolenie nosiť zbraň, tak ju nesmie nosiť viditeľne, pokiaľ nejde o poľovníka alebo o trebárs člena SBS v uniforme," uviedol prezident Policajného zboru Tibor Gašpar. 

Gašpar to dá preveriť

Bývalý šéf ochranky, dnes už bezpečnostný analytik vidí v takejto osobe potenciálnu hrozbu pre chránené osoby. Ochranka mala podľa neho konať. No zároveň ho hnevá, že premiérova výzva, aby orgány konali, prichádza až teraz.

"Ak treba niečo, čo je v rozpore, čo škodí, čo vykazuje nejaké znaky extrémizmu, čo nabáda voči rasám, skupinám ľudí, tak už to malo byť zakázané dávno," hovorí Zábojník. 

Generálna prokuratúra rozpustenie kotlebovej strany rieši už mesiace. Výsledok by mal byť jasný  už čoskoro. Hovorca strany v osobnej ochranke Mariána Kotlebu problém nevidí.

"Vzhľadom k množstvu útokov,ktoré proti nám podnikajú ľudia ako Robert Fico je len logické, že sa chránime - či už priamo nosením zbrane alebo zabezpečením efektívnej ochranky," odpísal v maile Milan Uhrík z ĽSNS. 

Zo stanoviska Ľudovej strany naše Slovensko nie je jasné, či to bol osobný ochrankách, pracovník SBS služby, kamarát alebo prívrženec strany. Napriek tomu to však zrejme budú musieť kotlebovci vysvetľovať. O prípad sa totiž začal zaujímať policajný prezident. 

"Dal som celú vec preveriť. Uvidíme, či došlo k porušeniu zákona a či to porušenie sa dá kvalifikovať ako priestupok," povedal Gašpar. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy