Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Fico chce umiestniť na Starý most sovietsku tabuľu. Odvoláva sa na históriu
Zdielať na

Fico chce umiestniť na Starý most sovietsku tabuľu. Odvoláva sa na históriu

BRATISLAVA / Historická pamätná tabuľa, ktorú priniesol premiér Robert Fico na včerajšiu slávnosť na bratislavskom Slavíne pri príležitosti Dňa víťazstva nad fašizmom, rozpútala debatu.

Ide o tabuľu, ktorá bola celé desaťročia na Starom moste v Bratislave. Počas rekonštrukcie ju ukradli a odniesli do zberu. Odtiaľ ju podľa premiéra niekto priniesol na Úrad vlády. Teraz, keď už Starý most nie je starý, ale zrekonštruovaný, by sa podľa Fica tabuľa mala vrátiť späť. Treba vraj rešpektovať jej historickú podstatu. 

"Chcem vyzvať predstaviteľov mesta Bratislavy, pretože nechcem robiť žiadnu partizánsku činnosť, aby si túto tabuľu zobrali a aby ju dali tam, kam patrí. Aj to je prejav úcty k tomu, čo sa udialo v roku 1945," vyhlásil Fico. 

Pamätná tabuľa pripomína, že po skončení druhej svetovej vojny zostala Bratislava bez mosta. Spojenie medzi mestom a Petržalkou zničili ustupujúci Nemci. Most potom obnovili technické jednotky Červenej armády v pomerne rekordnom čase. Aj preto bol odvtedy známy ako Most Červenej armády. Pripomínala to aj spomínaná tabuľa. 

Most však má podstatne dávnejšiu históriu a niesol už niekoľko mien. Otvorili ho v roku 1890. Zaujímavé je, že za čias prvej republiky most premenovali a volal sa Štefánikov most. Celé desaťročia to bolo jediné pevné spojenie medzi mestom a Petržalkou. Aj potom keď ho znovu postavili vojaci Červenej armády.

Historik si aj preto myslí, že pôvodná tabuľa patrí na pôvodné miesto aj na zrekonštruovanom moste. Bratislavský magistrát však touto myšlienkou nadšený nie je. Odvoláva sa na dlhú históriu Starého mosta. Dá sa teda predpokladať, že spor okolo tabule s ruským nápisom bude ešte chvíľu trvať, no posledné slovo bude mať nakoniec bratislavský magistrát.

"Samozrejme, že tam patrí, je to história. Prečo si nepripomínať to, čo bolo a nesúvisí to absolútne s politikou, to je historický fakt," vysvetľuje historik Vladimír Tomčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy