Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Diaľničiari sa bránia, že v prípade reťazovej nehody pod Tatrami nepochybili
Zdielať na

Diaľničiari sa bránia, že v prípade reťazovej nehody pod Tatrami nepochybili

POPRAD / Sú na vine iba vodiči, alebo je zodpovedný aj niekto iný? Odpovede na tieto otázky trápia nielen ľudí, ktorí prežili snehové peklo na diaľnici pri Poprade, ale aj ostatných vodičov či ich príbuzných. Národná diaľničná spoločnosť v tom má jasno - nepochybila.

Dvadsiateho apríla sa na diaľnici medzi Spišský Štvrtkom a Popradom rozbilo 38 áut, 25 ľudí sa zranilo. Vtedy sa ľudia báli o život, dnes sa hnevajú. "Je taký problém oznámiť, že je znížená rýchlosť, bočný vietor, sneženie? Všade vo svete to funguje, len na Slovensku nie," hnevá sa účastník reťazovej nehody. Odpoveď hovorkyne NDS, Michaely Michalovej, je jednoznačná: "Pred križovatkou Spišský Štvrtok nemáme premenné dopravné značenie, kde by sme mohli zníženú rýchlosť vyznačiť".

Vodiči tak nemohli tušiť, že sa blížia ku kritickému úseku. Pravdou však je aj to, že mnohí už mali obuté letné pneumatiky. Radikálnou chybou bolo podľa jedného z vodičov odstránenie tzv. zásnežiek: "Určite by zabránili tomu, žeby sa ten sneh kopil priamo na diaľnici, hromadil by sa na poli. Následky tejto havárie by určite neboli také veľké."

NDS zimná údržba končí 15. apríla, plán tak dodržala. Zásnežky museli odstrániť kvôli vlastníkom pôdy. Družstevníci totiž od polovice apríla začínajú na poliach pracovať. "Vzhľadom na mimoriadne nepriaznivé počasie by ani osadené bariéry zásadne nezlepšili situáciu na tomto úseku," hovorí Michalová z NDS.

Výsledky policajného vyšetrovania pre rozsiahlosť nehody zrejme tak skoro známe nebudú. Zaujímavosťou je, že nehodu nevyšetrujú ako jednu hromadnú, ale deväť jednotlivých dopravných nehôd a sedem škodových udalostí.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy