Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sociálna sieť rozpozná vaše problémy. Chce vám pomôcť
Zdielať na

Sociálna sieť rozpozná vaše problémy. Chce vám pomôcť

BRATISLAVA / Sociálne siete môžu cez naše fotografie, komentáre, statusy či hashtagy vyhodnotiť, či sme v pohode alebo naopak, máme sklony k depresii a sebapoškodzovaniu. V takých prípadoch nielenže mažú nevhodné príspevky, ale poskytnú aj číslo na linku pomoci.

V čase keď ľudia riešili nebezpečnú hru na internete s názvom modrá veľryba sme aj my v redakcii uverejnili na sociálnej sieti jednu fotografiu. Chceli sme vyskúšať ako zareaguje sociálna sieť na tmavý obrázok s hastagmi. Teda mriežkami, ktoré zvýraznili kľúčové slová hry. O dva dni na to sme dostali takúto správu.

"Niekto, kto videl niečo, čo ste uverejnili, si myslí, že možno prechádzate ťažkým obdobím. Ak potrebujete podporu, radi vám pomôžeme," aj takto sa prihovára jedna z najznámejších sociálnych sietí svojim užívateľom. Na výber im dáva z troch možností.

- porozprávajte sa s priateľom
- kontaktujte linku pomoci
- získajte rady a podporu

Medzi rady, ktoré užívateľom ponúka, patrí napríklad prechádzka, teplý kúpeľ alebo obľúbený zákusok. Odbornejšiu pomoc už vedia poskytnúť na linke pomoci v krajine, v ktorej sa daný užívateľ nachádza alebo ľudí odkážu na ďalšie poradne.

"Ak sociálna sieť zistí, že deti prežívajú nejaký problém a ponúkne im možnosť pomoci, tak podľa mňa je to veľmi užitočné," hovorí Marek Madro, psychológ z internetovej poradne IPčko. 

Život mladých ľudí sa často odohráva vo virtuálnom svete. Anonymita im dodáva väčšiu odvahu rozprávať o svojich problémoch a na to reagujú aj sociálne siete.

"Sociálna sieť má mnoho algoritmov, ktorými vyhodnocuje správanie používateľa. Umelá inteligencia vie z nezvyčajných fotografií, statusov, hashtagov vyčítať, či sa niečo u človeka deje," potvrdzuje IT špecialista Filip Hanker. 

Nie všetci sa však zhodujú v tom, či má sociálna sieť radiť ľuďom, čo robiť v prípade ťažkostí. 

"Pokiaľ ide o to odporúčanie obrátiť sa na linku detskej dôvery, je to korektná cesta a myslím si, že by to mala byť jediná vec, ktorú by táto sieť mala sprostredkovať ďalej," myslí si detská psychologička Monika Longauerová. 

Ostatné aktivity sú podľa nej prekračovaním kompetencií.

"Tam je obrovské riziko tej anonymity, že vlastne tá sociálna sieť je nejaká fiktívna autorita, ktorá čokoľvek poradí, tak tí mladí ľudia, hlavne malé deti, to môžu zobrať doslova, nemusia to pochopiť," dodáva Longauerová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy