Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zamestnávatelia chcú ľudí z tretích krajín, ministerstvo nie
Zdielať na

Zamestnávatelia chcú ľudí z tretích krajín, ministerstvo nie

BRATISLAVA / Čísla Ministerstva práce za marec opäť potešili. Nezamestnanosť na Slovensku naďalej klesá a to nielen na západe, ale vo všetkých samosprávnych krajoch.

"Miera evidovanej nezamestnanosti poklesla na úroveň 8,04 percenta," hovorí Marián Valentovič, generálny riaditeľ Ústredia práce.

Úrady práce evidovali na konci minulého mesiaca približne 220 tisíc disponibilných uchádzačov o zamestnanie. Oproti februáru ich je menej skoro o desať tisíc, no a medziročne o päťdesiat tisíc. Nezamestnanosť klesá naprieč celým Slovenskom, teda nielen na západe.

"Vo všetkých samosprávnych krajoch je medzimesačný aj medziročný pokles," dodáva Valentovič

Pálčivo vysoká nezamestnanosť je momentálne v troch okresoch. Ambícia do konca roka je jasná. "Aby sme ku koncu roku už nemali okres, ktorý by mal nad dvadsať percentnú nezamestnanosť," vysvetľuje minister práca Ján Richter.

Zamestnávatelia si však nemajú z čoho vyberať. Tvrdia, že by sa mali uvoľniť pravidlá pre zamestnávanie cudzincov. To ale ministerstvo odmieta. "Sme k tomu prístupní, ale individuálne," hovorí Richter.

Celoplošné naberanie ľudí zo zahraničia nechce ministerstvo povoliť, pretože na našom pracovnom trhu je stále voľných približne 150 tisíc so stredným vzdelaním, s ktorými sa podľa ministra Richtera dá pracovať.  

"My nepociťujeme tých 150 tisíc ľudí," hovorí Oto Nevický, generálny sekretár z Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR. Šikovné ruky a rozumy chýbajú vo všetkých oblastiach. 

Podľa zamestnávateľov, ak si neodchytíme ľudí z Balkánu, Ukrajiny či Bieloruska, tak pôjdu ďalej a už sa na Slovensko nevrátia, rovnako, ako väčšina šikovných Slovákov. 

"Bude nevyhnutné pristúpiť k tomu, aby sa postupne pustili zamestnanci z tretích krajín," dodáva Nevický.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy