Skoro jasno
17°
Bratislava
Mŕtvy projekt ožije. Spojazdnia protónový urýchľovač
Zdielať na

Mŕtvy projekt ožije. Spojazdnia protónový urýchľovač

RUŽOMBEROK / Na Slovensku sa postupne vybuduje Protónové terapeutické centrum s využitím existujúcej infraštruktúry a technológie protónového urýchľovača. Prvú výskumno-vývojovú etapu zastreší rezort školstva prostredníctvom Centra vedecko-technických informácií ako jeho priamo riadenej organizácie.

V prvom kroku spolupráce sa vytvorí spoločné výskumno-vývojové pracovisko v oblasti protónovej terapie. Pracovisko bude umiestnené v areáli Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, kde v minulosti postavili špeciálnu budovu za účelom prevádzky technológie protónového urýchľovača a rovnako je v týchto priestoroch k dispozícii aj samotný protónový urýchľovač.

Výnimočná príležitosť

Spomínaná technológia je momentálne vo vlastníctve Centra vedecko-technických informácií. Jej úlohou bude v tomto prípade zabezpečiť výskumno-vývojový, odborný, technický a administratívny personál na realizáciu výskumno-vývojových aktivít pracoviska.

Podľa ministerstva sa vytvorí priestor pre úzku spoluprácu aj s ďalšími partnermi a expertmi z Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku, Onkologického ústavu sv. Alžbety, Slovenskej akadémie vied či ministerstva zdravotníctva a ďalších vedecko-výskumných inštitúcií.

"Cieľom pripravovanej spolupráce je vytvoriť spoločné pracovisko výskumu a vývoja v oblasti protónovej terapie na Slovensku. Ide tak o výnimočnú príležitosť, ako využiť už existujúcu a momentálne disponibilnú infraštruktúru s jej následnou potenciálnou prípravou za účelom najmodernejšej a najmä šetrnej liečby onkologických ochorení, ktorá v súčasnosti u nás nie je k dispozícii,“ píše sa v tlačovej správe.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy