Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Študenti zorganizovali modelovú konferenciu, prišiel aj prezident
Zdielať na

Študenti zorganizovali modelovú konferenciu, prišiel aj prezident

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Samity, predsedníctva, diplomatické stretnutia, rokovania o najdôležitejších globálnych témach, ktoré ovplyvňujú náš život. Aj toto čaká na budúcich diplomatov, ktorých skutočná prax ešte len čaká. Piataci z fakulty medzinárodných vzťahov si to odskúšali na ostro.

V rámci dvojsemestrálneho predmetu sa netopili v skriptách, ale dostali za úlohu pripraviť modelovú medzinárodnú konferenciu. Rozdelili sa do skupín a zatiaľ čo jedna časť musela zháňať zdroje, ďalšia musela zabezpečiť hostí. Aj zo zahraničia. Ich pozvanie prijal aj prezident Andrej Kiska. A hoci to dopadlo na výbornú, hodnotenie výborné byť nemusí. Nie všetci dostanú za svoju prácu A.

"Študenti usilovne pracovali na tejto konferencii, pracovali po večeroch, cez víkendy. Museli sa vzdať svojho voľného času," povedala koordinátorka modelovej konferencie z Fakulty medzinárodných vzťahov Kristína Baculáková.

Aj študenti z Ekonomickej univerzity museli pracovať profesionálne. Napríklad diskusný panel s témou o Vyšehradskej štvorke viedol jeden zo študentov, v angličtine musel hodinu moderovať diskusiu na pódiu s ľuďmi z ministerstiev či ambasád. Tí hanblivejší sa mohli do diskusií zapojiť aj elektronicky. Svoje otázky sa mohli počas debaty pýtať profesionálov z praxe prostredníctvom mobilnej aplikácie. 

Štyri tímy mali svojho šéfa. Vybrali ho tiež zo svojich radov. Ten musel riešiť všetko tak, aby o pol desiatej ráno bolo od občerstvenia až po diplomatických hostí všetko pripravené. "Preberať aktuálne otázky s expertmi je veľmi obohacujúce a učí nás to možno jazykovým zručnostiam aj improvizácii," vraví jeden z organizátorov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy