Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nezvyčajná situácia okolo pozemkov. Za odtajnenie zmlúv je Bugár, jeho poslanci nie
Zdielať na

Nezvyčajná situácia okolo pozemkov. Za odtajnenie zmlúv je Bugár, jeho poslanci nie

BRATISLAVA / Ako historicky najväčší biznis s pozemkami sa dá označiť výkup pozemkov pod bratislavským obchvatom a pod diaľnicou do Dunajskej Stredy. Podľa niektorých informácií sa malo na tomto obchode šikovne obohatiť. Opozícia už dala viackrát návrh, aby sa odtajnili zmluvy.

Podľa Igora Matoviča, hlavný podozrivý Béla Bugár už štyrikrát hlasoval za. Jeho stranícki kolegovia ale majú iný názor. Zmluvy neodtajniť. Ak by hlasovali tak ako ich predseda, už dávno by boli zmluvy zverejnené.

Pri všetkých štyroch hlasovaniach o Matovičovom návrhu väčšina poslancov za Most-Híd buď hlasovala proti alebo sa zdržala. Výsledkom je, že biznis štátu za 4000 miliónov eur, ostáva utajený. "Ja som samozrejme bol proti, pretože dnes sa každý, kto si dá žiadosť môže dostať k tým zmluvám. Pokiaľ mu tie zmluvy nedajú, tak je možné ísť na krajský súd," uviedol Peter Kresák (Most-Híd)

"Kataster nehnuteľostí je verejná listina. Tam sa môže každý pozrieť, tam si za poplatok môže všetko zistiť. Aj pravda niečo stojí, ale je to päť tisíc zmlúv," vysvetľuje Anton Hrnko (SNS).

Žiadať kataster, aby sprístupnil päť tisíc zmlúv za poplatok, je ale problém. Zadarmo a prakticky okamžite to mohol urobiť parlament. Ani na štvrtý pokus to ale neprešlo. "Ľudia si zaslúžia poznať pravdu. Kto tu vlastne zneužil nevedomosť nejakej babičky, deduška, ktorý tam mal svoju rolku a odkúpil to od neho a predal to s 10 tisíc percentným ziskom pre štát," uviedol Igor Matovič.

"Pán Matovič len kričí. Nemusí kričať. Stačí, keď sa obráti na súdy. Ak sa takto súdy rozhodnú, žiadny problém," uviedol líder strany Most-Híd Béla Bugár.

Podozrenia, ktoré priniesol denník N sa týkajú najmä Bélu Bugára a ľudí z jeho okolia, teda pozemkového fondu. Podľa denníka v čase, keď lacno kupovali pozemky, už mohli vedieť, že tadiaľ povedie diaľnica. "Práve ja som to zverejnil, ja s tým problém nemám. Ale ak ministerstvo to zverejní bez súhlasu týchto ľudí, môže samozrejme čeliť žalobe," dodal Bugár.

Napriek tomu, že návrh na zverejnenie zmlúv už štvrtýkrát neprešiel, obe strany veria, že sa tak napokon predsalen stane. Akurát nikto nevie, kedy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy