Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Boris Kollár v parlamente kľačal pred ombudsmankou Janou Dubovcovou
Zdielať na

Boris Kollár v parlamente kľačal pred ombudsmankou Janou Dubovcovou

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Jana Dubovcová končí v úrade ombudsmanky. Prvá slovenská verejná ochrankyňa práv sa neraz dostala do ostrého sporu predovšetkým s ministrom Kaliňákom pre údajne tvrdé policajné postupy. Dnes sa postavila so svoju správou pred parlament. A pocítila tvrdú ruku rokovacieho poriadku. Zo sály museli odstrániť kvety, ktoré ani nestihla dostať.

Boris Kollár takto kľačal pri nohách ombudsmanky Jany Dubovcovej. Povestnú vetu - prijmeš moju ružu - jej ale povedať nemohol. Nový rokovací poriadok priniesol do parlamentu viacero prazvláštnych, niekedy komických situácií. Ombudsmanka Dubovcová predkladala svoju úplne poslednú súhrnnú správu pred odchodom z funkcie, no kvety dostať nemohla.

"Pani ombudsmanka, ja sa ospravedlňujem, som rád, že poslanci majú takú úctu k funkcii ombudsmana, verím, že kvety dostanete von, ale taký je rokovací poriadok, ešte raz sa ospravedlňujem," povedal predseda parlamentu Andrej Danko.

Igor Matovič vzápätí mimo kamier skonštatoval, že jeho tulipány sú asi na jedenie. Koaliční poslanci však o kvetinovú príhodu prišli, ako tradične totiž počas predkladania správy v rokovacej sále nesedeli. Dozvedeli by sa, že najväčším problémom je pre ombudsmanku policajná brutalita. Igor Matovič vzápätí mimo kamier skonštatoval, že jeho tulipány sú asi na jedenie. Koaliční poslanci však o kvetinovú príhodu prišli. Ako tradične totiž počas predkladania správy v rokovacej sále nesedeli. Dozvedeli by sa, že najväčším problémom je pre ombudsmanku policajná brutalita.

"Je to použitie policajnej sily. Ak je aj potrebná, je často neprimeraná. Následne to nie je nezávisle vyšetrené," povedala Jana Dubovcová.

Rezonoval predovšetkým policajný zásah v Moldave. Minister ale nad svojimi pollicajtmi rozprestrel ochranné krídla. Pproblémom sú aj miestnosti na policajných oddeleniach, kde mohli byť porušované ľudské práva.

Uznali si nedostatky

"Tam kde sme uznali chybu, prinášame nápravu. Napríklad pri miestnostiach na policajných oddeleniach," povedal minister vnútra Rober Kaliňák.

Výmena stráži v úrade ombudsmanky nastane už o týždeň. Od apríla by mala do funkcie nastúpiť Mária Patakyová, nominantka Bugárovho Mosta.

"Teraz idem domov, oddýchnuť si a uvidím, čo bude ďalej," dodala Jana Dubovcová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy