Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Sme v EÚ občania 2. kategórie? Menej kvalitné potraviny by mali označovať
Zdielať na

Sme v EÚ občania 2. kategórie? Menej kvalitné potraviny by mali označovať

SLOVENSKO / Rozdielna kvalita potravín sa stáva európskou témou. Naša ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná sa preto stretla s eurokomisárkou pre ochranu spotrebiteľov Věrou Jourovou. Tesne po rokovaní ju vyspovedala redaktorka TV JOJ Alena Malchová.

Celá táto situácia, ohľadne dvojakej kvality potravín, sa začala riešiť potom čo zhruba pred dvomi týždňami.

Slovenská ministerka Matečná vtedy predstavila rade ministrov pôdohospodárstva EÚ láboratórne výsledky, ktoré dokazovali dvojakú kvalitu potravín EÚ.

Občania dvoch kategórií

No a samotné stretnutie dopadlo tak, že eurokomisárka prišla s plánmi ako túto situáciu riešiť. "Mali by sme prísť s jasným právnym stanoviskom, jasne to pomenovať. Podľa môjho názoru je to neférová obchodná praktika. Mali by sme nechať konať obchodné inšpekcie, ktoré môžu vynútiť zastavenie týchto praktík. Buď sa zvýši kvalita potravín, ktorá sa predáva na východe EÚ, a teda aj na Slovensku, alebo sa potraviny s nižšou kvalitou premenujú, aby ľudia vedeli čo kupujú," uviedla eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová.

potra

​Naozaj sme v EÚ rozdelení na občanov 1. a 2. kategórie? Eurokomisárka Věra Jourová túto situácie berie osobne. Podľa nej by sme okamžite mali začať potraviny s nižšou kvalitou a malo by to hneď ovplyvňovať každého spotrebiteľa. S riešením by sme podľa eurokomisárky mali začať okamžite.

"Ja to ako Češka tak vnímam a mňa to uráža, pokiaľ som braná ako spotrebiteľ, ktorý znesie všetko. Poďme s tým niečo robiť," dodala eurokomisárka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy