Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Tie isté potraviny, iné zloženie. Slovensko má dôkaz, že u nás sú horšie ako v Rakúsku
Zdielať na

Tie isté potraviny, iné zloženie. Slovensko má dôkaz, že u nás sú horšie ako v Rakúsku

BRATISLAVA / Takmer u polovice testovaných výrobkov laboratórne testy potvrdili, že rovnaké potraviny nadnárodných výrobcov sú v Rakúsku kvalitnejšie ako tie, čo sa predávajú na Slovensku. Najhoršie obstáli sladené nápoje, koreniny, syry, čaje a mäsové výrobky. Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) Gabriely Matečnej nadnárodní výrobcovia či značky tak vytvárajú dve triedy spotrebiteľov.

Tie isté potraviny, ktoré kúpite v našich obchodoch, sú nekvalitnejšie, ako ich dvojčatá predávané za hranicami. Ministerstvo pôdohospodárstva predkladá ako dôkaz laboratórny rozbor za 30 000 eur. Až polovica testovaných potravín bola horšia ako rovnaký výrobok, ktorý potravinoví inšpektori kúpili v Rakúsku. V teste neobstál čaj, sladké nápoje, čokolády, mäsové výrobky, ale aj syry a koreniny za niekoľko centov.

"Argument, že sa to líši podľa chutí v krajinách skutočne neobstojí," hovorí Matečná. Menej kvalitné potraviny nebezpečné nie sú, ale pri pravidelnej konzumácii sa to už prejaviť môže. Kolové nápoje sú napríklad namiesto cukru dosládzané fruktózovým sirupom, čo umocňuje závislosť na ich konzumácii. Džúsy a iné sladené nápoje sú zas oproti ich rakúskym dvojčatám plné umelých farbív a konzervantov. 

V mäsových výrobkoch je oveľa viac tuku a v jogurtoch naopak živočíšny tuk chýba. V analýze upozorňujú napríklad aj na kvalitu čajových lístkov v porciovaných čajoch, alebo na veľkosť a konzistenciu syru mozzarella, ktorý sa medzi Slovenskom a Rakúskom absolútne nedá porovnávať. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy