Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Trápny moment v Bielom dome: Trump nepodal nemeckej kancelárke ruku
Zdielať na

Trápny moment v Bielom dome: Trump nepodal nemeckej kancelárke ruku

Google News Button Sledovať správy

WASHINGTON D.C. / Po prvom stretnutí nemeckej kancelárky Angely Merkel a americkým prezidentom Donaldom Trumpom to na žiadne veľké priateľstvo nevyzerá. Pri hodnotení piatkovej schôdzky analyzovali nemecké médiá každý detail, vrátane momentu, kedy Trump nepodal Merkel ruku.

"Rozhovory v Bielom dome sa zaobišli bez väčších problémov. Ale občas bolo jasné, ako zložité to môže s oboma štátnikmi byť," píše server Spiegel Online. Pripomína tiež moment, kedy Trump počas fotografovania v Oválnej pracovni nereagoval na dotaz nemeckej kancelárky, či si podajú ruku.

Zhody a nezhody

Či to bol alebo nebol úmysel, to sa už nedozvieme. Trump a Merkel rozhodne nevyzerali ako zohratý pár. "Znovu sa ukázalo, aké veľké sú rozdiely v štýle a prístupe oboch politikov. Na jednej strane kancelárka, ktorá si stráži každé slovo, na druhej strane prezident, ktorý ostro kritizuje partnerské krajiny ako Nemecko " píše Süddeutsche Zeitung.

Rozdiely sa netýkajú iba politického štýlu, ale aj obsahu. Najväčšou zhodou podľa médií našla Merkel s Trumpom práve v oblasti zahraničia a bezpečnostnej politiky, najmenšiu zhodu mali v obchodnej politike. Táto časť rokovania bola mimoriadne napätá a chladná.

​Obaja politici mali rozdielny doprovod. Merkel sekundoval šéf Siemensu a BMW, Trumpovi dcéra Ivanka a jej manžel a prezidentov poradca Jared Kuschner. "Merkel je politická profesionálka, Trump vášnivý amatér," píše server. Nevyzerali ako priatelia, ale ani ako ľudia, ktorí si na prvý pohľad padli do roka, uzatvárajú médiá.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy