Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na Slovensku pracujú stovky Srbov na čierno
Zdielať na

Na Slovensku pracujú stovky Srbov na čierno

BRATISLAVA / Viacerí občania Srbskej republiky, ktorí prišli za prácou na Slovensko, boli podľa ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera podvedení. Ako ďalej uviedol po pondelkovom rokovaní s ministrom práce, zamestnanosti, otázok vojnových veteránov a sociálnych vecí Srbskej republiky Aleksandrom Vulinom, problémy spôsobujú niektoré agentúry dočasného zamestnávania. "Falšujú základné dokumenty, ktoré súvisia so zamestnávaním občanov Srbskej republiky na Slovensku,“ povedal Richter.

Ako príklad minister Richter uviedol spoločnosť Largo Slovakia, ktorá vytvorila v Maďarsku svoju filiálku Largo Hungaria a v Srbsku filiálku Largo Plus Serbia. "Podľa predbežných informácií minimálne 680 zamestnancom sprostredkovala príchod na územie Slovenska, najmä pre firmu Samsung s tým, že v Maďarsku sfalšovali všetky dokumenty, ktoré súvisia s ich sociálnym zabezpečením,“ povedal minister.

Na základe sfalšovaných dokumentov im firma vydala pracovné zmluvy. "Títo zamestnanci nie sú sociálne zabezpečení ani v Maďarsku a celkom prirodzene nie ani na Slovensku,“ upozornil Richter. Ako uviedol, predstaviteľom firmy Samsung Slovakia minulý týždeň odporučil, aby týchto pracovníkov zo Srbska prijali ako kmeňových zamestnancov.

So svojím srbským kolegom sa minister práce Ján Richter dohodol na intenzívnejšej vzájomnej komunikácii. "Výsledkom nášho spoločného rokovania bola potreba buď prijať nový dokument, alebo minimálne rozšíriť memorandum o spolupráci, kde budú jasne definované postupy, zodpovednosť a komunikácia, vzájomné informovanie o vysielaných pracovníkoch na Slovensko, prípadne o občanoch Srbskej republiky, ktorí majú záujem na Slovensko pracovať,“ informoval Richter. O tomto probléme už rokoval aj s rezortnými kolegami z Českej republiky a Maďarska.

Minister práce, zamestnanosti, otázok vojnových veteránov a sociálnych vecí Srbskej republiky Aleksander Vulin poukázal na to, že občania Srbska pri odchode za prácou do zahraničia často nevedia, kam idú a čo ich tam čaká.

Týmto spôsobom sa podľa neho porušuje srbský zákon, aj zákony v tých krajinách, kam Srbi odchádzajú. "Pracujú načierno, nemajú sociálne poistenie a týmto sa poškodzuje ako štát Srbsko, aj Slovensko,“ povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy