Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V obci pre majiteľov psov nič nerobia, tak sa rozhodli daň za psa zrušiť
Zdielať na

V obci pre majiteľov psov nič nerobia, tak sa rozhodli daň za psa zrušiť

MÚTNE / Hornooravská obec Mútne sa dobrovoľne vzdala príjmu z dane za psa. Jej starosta, Marián Murín, ju považuje za diskriminačnú. Nevidí dôvod, aby boli znevýhodnení práve majitelia psov, pričom vlastníci iných zvierat žiadnu podobnú daň platiť nemusia, uvádza portál teraz.sk.

Obec Mútne v okrese Námestovo, podľa slov starostu, Mariána Murína, pre držiteľov psov nič špeciálne nerobí. Hovorí, že tak to je vo väčšine miest a obcí Slovenska. "Občania ich zväčša držia pri rodinných domoch, kde majú veľa priestoru na vyvádzanie. Nechodíme im nič čistiť, zbierať exkrementy po psoch na verejných priestranstvách nie je potrebné, pretože väčšina majiteľov psov sú v dnešnej dobe uvedomelí ľudia a pri venčení si so sebou nosia vrecká a tieto exkrementy po psoch zbierajú," cituje starostu Mútneho v článku portál teraz.sk.

Marián Murín si myslí, že na Slovensku sú viaceré nezmyselné dane, za ktoré občania nedostávajú od obcí adekvátne služby. Ak aj niektoré obce dávajú platiacim občanom napríklad vrecúška na exkrementy, či iné drobnosti, stále je to, podľa neho, veľký nepomer k aj vyše 60 eurovým ročným poplatkom. Navyše, majitelia iných domácich zvierat, od škrečkov, hadov, papagájov, až po mačky či koní, platiť nič nemusia. Pritom pes plní navyše aj strážnu funkciu, hovorí starosta Murín: "Pes v mnohých prípadoch supluje obecnú a mestskú políciu, pretože má prirodzene v génoch, že je strážca svojho teritória, takže ochraňuje majetok občanov."

Najvyššiu daň za psa platia obyvatelia bratislavskej Petržalky, až 67 eur, v tesnom závese je Prešov so 66 eurami. Podobne vysokú sumu platia v Čadci, kde je sadzba za psa v byte 60 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy