Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Málo miest v škôlkach. Štvorročných nemajú kde zaškolovať
Zdielať na

Málo miest v škôlkach. Štvorročných nemajú kde zaškolovať

BRATISLAVA / Chceme, aby si v škôlkach našli svoje miesto aj mladšie deti, nielen predškoláci - vyhlásil minister školstva Peter Plavčan. Vláda si dala za úlohu zaškoliť aj 4-ročné deti, pre ktoré sú dnes miesta v škôlkach často nedostupné. Napriek sľubom, situácia napríklad v Bratislave zostáva zatiaľ bez výraznejšej zmeny.

Keď dieťa dovŕši piaty rok, do škôlky je prijaté prednostne, aby sa pripravilo na školu. Nájsť miesto pre mladšie dieťa je stále problém. Do materských škôl často prvý raz prichádzajú deti pred začatím povinnej školskej dochádzky a majú čo doháňať. Vláda sľúbila vo svojom programe, že svoje miesto si v škôlkach nájdu aj mladšie deti, aby sa mohli plošne zaškoľovať nielen predškoláci, ale už aj štvorroční. 

Inštitút vzdelávania navrhuje zmeny, ktoré by podľa nich mali pomôcť zaškoľovaniu už štvorročných. Popri rozšíreniu bezplatného vzdelávania aj menších detí v škôlkach navrhujú, aby sa príspevok od štátu z dnešných 14 eur na jedno dieťa ,zvýšil na 220 eur mesačne. "Deti sa nám dostávajú do škôlok a ide najmä o to, aby bolo v budúcnosti dostatok kapacitných možností pre tieto deti," hovorí minister školstva Peter Plavčan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy