Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Starodôchodcovia si prilepšia, ministerstvo im pridá desiatky eur
Zdielať na

Starodôchodcovia si prilepšia, ministerstvo im pridá desiatky eur

BRATISLAVA / Tisícky dôchodcov, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004, si finančne prilepšia. Kaníkova reforma spred 13 rokov bola výhodná pre podpriemerne zarábajúcich, ale naopak nevýhodná pre tých, ktorí zarábali nadpriemerne. Starší ľudia tak dlhodobo hovorili o diskriminácii. Túto nerovnosť medzi penzistami chce ministerstvo vyrovnať tým, že im pridá.

Starodôchodcovia si finančne prilepšia. Týka sa to asi 100 000 ľudí. "Starodôchodcovia sú všetci, ktorí odišli do dôchodku pred rokom 2004," dodáva minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

"Starodôchocov delíme na dve skupiny. Tí, ktorí do dôchodku odišli pred rokom 1988, tým sa automaticky zvýši, pretože vyhľadať spis nie je možné. Od januára 2018 si prilepšia o 25,50 eura," informoval štátny tajomník rezortu práce Ivan Švejna.

Tou druhou skupinou sú ľudia, ktorí odišli do dôchodku v období rokov 1988 až 2003. "Tam sa bude počítať už individuálne, a teda na základe vyhľadania spisu a koľko odviedli do poisťovne," dodáva. Prilepšiť si môžu od desať do sto eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy