Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Matky by mali mať nárok na pôrodné asistentky
Zdielať na

Matky by mali mať nárok na pôrodné asistentky

BRATISLAVA / Čerstvé mamičky často hľadajú pomoc a rady na internete. Neraz sa obracajú na rôzne diskusie. V budúcnosti by však mali mať nárok na asistentku, ktorá ich bude navštevovať doma a pomôže s bábätkom. Platiť by to mala poisťovňa. Navrhuje to europoslankyňa Jana Žitňanská.

Najmä matky s prvým dieťaťom musia po návrate z pôrodnice odrazu zvládať viaceré úlohy, ktoré sa týkajú dieťatka. Na začiatku to môže byť stresujúce.

"Najdôležitejšie je kúpanie, prezliekanie, mamičky sa často boja manipulovať s tými malými bábätkami," hovorí Lucia Stráňavová, redaktorka TV JOJ.

A práve túto úlohu by mali na seba prevziať pôrodné asistentky a to už hneď na začiatku, keď sa žena na pôrod len pripravuje. Asistentky by navštevovali matky doma, v prostredí, ktoré poznajú. Na takúto pomoc pôrodnej asistentky vo svojom domove by mala mať nárok kaźdá matka.

"Návrh je, aby to bolo hradené zo zdravotnej poisťovne," hovorí Jana Žitňanská, Európski konzervatívci a reformisti.

Ministerstvo zdravotníctva takúto možnosť nevylučuje, len treba stanoviť pravidlá. Ročne sa na Slovensku narodí približne 55 tisíc detí, pôrodné asistentky sú pripravené pravidelne navštevovať matky s bábätkami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy