Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Koniec hazardu v Bratislave? Primátor trvá na absolútnom zákaze
Zdielať na

Koniec hazardu v Bratislave? Primátor trvá na absolútnom zákaze

BRATISLAVA / Štyri milióny eur. Suma, ktorou Bratislava ročne dotuje svoje športoviská, alebo chod magistrátu mesta. O tieto peniaze hlavné mesto príde v prípade, že poslanci na čele s primátorom zakážu na svojom území hazard. Aj keď primátor ešte nevie, kde tento výpadok príjmov zapláta, za prohibíciou stojí. Prevádzkovatelia legálnych herní hovoria iba o vytĺkaní si lacného politického kapitálu.

"Kto sa bojí, nech nejde do lesa," povedal Ivo Nesrovnal, primátor Bratislavy. S takýmto heslom ide ďalej do boja proti herniam a hracím automatom. Tvrdí, že intenzita hazardu v Bratislave je kontraproduktívna, ničí Bratislavčanom život a ťahá hlavné mesto ku dnu. Preto trvá na absolútnom zákaze hazardných hier.

S podobným experimentom totiž prišli pred časom aj v susednom Brne, či iných českých mestách. Hracie automaty z barov, či herní vytesnili úplne. Stalo sa však niečo s čím zrejme autori zákazu nepočítali. Hráči hrali ďalej, zatiaľ čo legálnych prevádzkovateľov vystriedala mafia. Ministerstvo financií minulý rok zverejnilo, že eviduje cca 2 a pol tisíca nelegálnych prístrojov.

Hracie automaty nahradili kvízomatmi

Zákon obišli jednoducho. Bežné hracie automaty nahradili takzvanými kvízomatmi. Ktoré sú takmer na nerozoznanie od legálnych strojov. 

"Kvízomaty sú tak konštruované, aby pripomínali výherné prístroje a je tam vložený iba ďalší vedomostný prvok, pokiaľ žiadate o vyplatenie výhry," hovorí Ing. Marián Svetlík zo skúšobného ústavu. 

Pokladnice štátu či samospráv prišli o stovky miliónov korún, ktoré skončili v trezoroch podsvetia. V Česku už preto zákon zmenili. Vyzerá to však tak, že aj na Slovensku zažijeme rovnaký scenár.

"Myslíme si, že tu budú nelegálne herne, privátne kluby a takisto veľmi výrazne vzrastie onlinehazard," hovorí Dominika Lukáčová z Asociácie  zábavy a hier. 

Samosprávam tiež dáva možnosť hazard prísne a podrobne regulovať, no nie zakazovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy