Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípad cícerová nátierka je opäť otvorený
Zdielať na

Prípad cícerová nátierka je opäť otvorený

BRATISLAVA / V súvislosti s opätovným otvorením prípadu cícerová nátierka výrobcu Alfa Bio, s.r.o. niektorými slovenskými printovými aj internetovými médiami uviedol Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici podrobné informácie na svojej internetovej stránke.

"Tvrdenia, že muž po konzumácii cícerovej nátierky výrobcu Alfa Bio, s.r.o. ochorel na botulizmus, je potvrdenou pravdou," konštatuje na stránke a do detailov rozoberá celý prípad. "Cícerová nátierka spomínaného výrobcu bola kontaminovaná baktériou Clostridium botulinum, produkujúcou botulotoxín. Preukázali to všetky laboratórne testy vzoriek zvyšného obsahu obalov cícerovej nátierky, ktorú skonzumoval 43-ročný Banskobystričan a správnosť postupu RÚVZ Banská Bystrica a laboratórneho výsledku potvrdili aj odborníci celosvetovo uznávanej inštitúcie - Robert Koch Institut Berlin," dodávajú.

Na stránke zverejnili aj odbornú prezentáciu "Alimentárny botulizmus - naše skúsenosti s laboratórnou diagnostikou" s chronológiou vývoja prípadu s nátierkou banskobystrického výrobcu. "Hoci sme už túto kauzu považovali za uzatvorenú, po opätovnej zavádzajúcej komunikácii RÚVZ BB zvážime voči úradu právne kroky,“ hovorí Juraj Lunter, výkonný riaditeľ Alfa Bio. "Dnes RÚVZ BB vydal tlačovú správu, v ktorej opäť otvoril kauzu cícerová nátierka, tlačová správa však len interpretuje už doteraz známe fakty z roku 2015. Tieto vyjadrenia neberieme na ľahkú váhu, pretože bezpečnosť našich produktov je pre nás prvoradou prioritou,“ dodal Lunter.

Podľa neho Úrad verejného zdravotníctva SR už 12. novembra 2015 potvrdil, že všetky laboratórne výsledky originálnych balení cícerovej nátierky boli zdravotne bezpečné. "Všetky informácie, ktoré spomína RÚVZ BB, sa týkajú rozboru jedinej vzorky zo zvyškov obalov nájdených v odpadkoch, ktoré považujeme za irelevantné,“ pripomenul Lunter.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy