Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenského poslanca nepustili do USA. Môže za to Trump
Zdielať na

Slovenského poslanca nepustili do USA. Môže za to Trump

BRATISLAVA / Europoslanec Branislav Škripek mal v pláne navštíviť Spojené štáty americké, pretože tam mal absolvovať raňajky s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Ako povedal pre portál Topky.sk do Štátov napokon neodcestoval, pretože ho v Istanbule nevpustili do lietadla. V Turecku musel stráviť napokon dva dni.

Slovenského europoslanca za OĽaNO a predsedu Európskeho kresťanského politického hnutia pozvali do USA na Národné modlitebné raňajky. Raňajok sa tradične zúčastňuje aj úradujúci americký prezident. Ako píše portál topky.sk, podujatie sa koná od stredy (1.2.2017) do štvrtka (2.2.2017). Na letisku v Istanbule ho však odmietla bezpečnostná služba vpustiť do lietadla do Washingtonu, ostal teda v Turecku. Nepomohli mu ani americkí kongresmani, ktorým telefonoval.

Bezpečnostní pracovníci mu najskôr zneplatnili cestovné povolenie na vstup do USA kvôli tomu, že mal v pase pečiatky z krajín Blízkeho východu ako Irak, Libanon a Jordánsko. Irak je jednou zo siedmych krajín, na ktoré sa vzťahuje Trumpov zákaz cestovania do USA.

„Dlhé dva dni som sa snažil o to, aby mi buď obnovili alebo aktivovali nový doklad ESTA, pretože ako poslanec Európskeho parlamentu mám z tohto predpisu výnimku. Avšak systém bol tak preťažený, že sa to elektronicky vybaviť vôbec nedalo. Americkí úradníci totiž nebol pripravení na nápor žiadostí, ktorý vznikol potom, ako vošli do platnosti Trumpove nariadenia o zákaze vstupu ľudí z krajín, kde pôsobia teroristi,” povedal Škripek, ktorý sa napokon musel vrátiť aj tak do Bruselu. 

Trump zakázal vstup do USA občanom siedmich moslimských krajín, viac vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy