Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Trestať dieťa za zlé známky v škole? Toto by ste mali robiť podľa odborníka
Zdielať na

Trestať dieťa za zlé známky v škole? Toto by ste mali robiť podľa odborníka

BRATISLAVA / Tento týždeň sa žiaci, ale aj ich rodičia dozvedia, ako pracovali v uplynulom školskom polroku. Polročné vysvedčenia sa nie vždy zhodujú s očakávaniami a nádejami. Pre mnoho detí je to aj dosť veľký stres. Ako k nim pristupovať, vysvetlil detský psychológ Michal Hacaj.

"Rodičia by v prvom rade mali oveľa skôr vedieť, aké vysvedčenie dieťa prinesie. Hľadať predmety, v ktorých vyniká a povzbudzovať ich," hovorí detský psychológ Michal Hacaj. Treba dbať na to, aby žiaci chápali, že tak ako rodičia chodia do práce, oni chodia do školy.

"Naučiť ich, ako sa učiť a samozrejme podnieť ich k zodpovednosti. Polročné vysvedčenie môže ukázať, ktorý predmet dieťaťu ide, v ktorom, naopak, je slabšie. A teda pomôcť mu zlepšiť horšie známky na lepšie," uviedol Hacaj. Ak učiteľ vidí, že už počas roka, že to tomu žiakovi nejde, treba navštíviť školského psychológa.

"Častokrát to je o tom, že by tomu študentovi mohol ísť iný typ školy, iný prístup, zmena učiaceho procesu," povedal Hacaj. Ak dieťa potrebuje, aby ste sa s ním učili aj po škole, učte sa. "Najmä pri tých zmenách, z 1.stupňa základnej školy na 2. stupeň, alebo prestup na strednú školu, sledovať správanie, poskytnúť podporu," pokračuje psychológ. Ak chcete ratolesti odmeniť za vysvedčenie, nešetrite. "Dieťa si uvedomí, že niečo urobilo dobre a bude opakovať svoj úspech," hovorí psychológ. Čo sa týka trestov, trestať adekvátne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy