Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Každý desiaty pacient je ohrozený tým, že sa nakazí v nemocnici
Zdielať na

Každý desiaty pacient je ohrozený tým, že sa nakazí v nemocnici

BRATISLAVA / Podľa oficiálnych štatistík patria slovenské nemocnice k najčistejším v Európe. Pacienti majú na to asi iný názor. V Martine majú dokonca celé jedno oddelenie nemocničnej hygieny. Každý desiaty pacient je pritom podľa epidemiologičky ohrozený tým, že sa nakazí v nemocnici.

"Nemocnica musí byť bezpečná nielen pre pacientov, ale aj pre personál. A robiť všetko preto, aby keď k nám príde pacient s dôverou sa liečiť, aby sme mu neodovzdali nejakú nemocničnú nákazu," hovorí epidemiologička a vedúca lekárka oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice v Martine, Adriana Kompaníková. 

Takmer jedna tretina všetkých nemocníc na Slovensku nehlási žiadnu nemocničnú nákazu. Svetové nemocnice pritom priznávajú incidenciu 5 až 8 percent nemocničných nákaz. Každý desiaty pacient je ohrozený tým, že sa nakazí v nemocnici. "Asi 40 percent pacientov sa nakazí infekciou močového traktu. Takmer 90 percent z nich súvisí so zavedením permanentného močového katetru," doplnila Kompaníková. 

"Mnohokrát sa močový kateter zavádza aj pacientom, kde nie je zdravotná indikácia. Robí sa to preto, aby pacient nezvonil na personál," doplnila Kompaníková. Pritom aj v nemocniciach primárneho kontaktu je možné stretnúť sestričky s umelými nechtami. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy