Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Návrh ministra zdravotníctva: Pokuta desať eur za zneužitie urgentného príjmu
Zdielať na

Návrh ministra zdravotníctva: Pokuta desať eur za zneužitie urgentného príjmu

BRATISLAVA / Minister zdravotníctva Tomáš Drucker chce postihovať pacientov, ktorí zneužívajú slovenský zdravotnícky systém. Až sedemdesiat výjazdov záchraniek k pacientom, ktorých dovezú na urgentný príjem, je totiž podľa analytika zbytočných. Minister chce tomu zabrániť a preto navrhuje, aby boli takíto pacienti postihovaní a museli si za ošetrenie zaplatiť.

Minister chce dať tento návrh pripomienkovať do konca januára. "Väčšinou sú to ľudia, ktorí si odkladajú riešenie svojho zdravotného stavu. Respektíve sa spoľahnú na to, že na jednom mieste vybavia všetko," tvrdí hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Na navyťaženejšom centrálnom príjme minulý rok ošetrili 56 000 ľudí, z nich len 12 000 potrebovalo hospitalizáciu. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo sú urgenty preťažené a Lekárske služby prvej pomoci niekedy naopak zívajú prázdnotou. Dobrou správou je, že tí, ktorí na urgent naozaj patria, po novom nebudú platiť ani cent. 

Na Slovensku  pritom fungujú dva typy pohotovostí. Lekárska služba prvej pomoci prebieha v ambulanciách a slúži pre tých, ktorým sa náhle zhorší zdravotný stav a odklad ošetrenia by mohol byť život ohrozujúci. Môže to byť napríklad vysoká horúčka. 

Druhý typ pohotovosti je v nemocniciach na urgentných alebo centrálnych príjmoch a volá sa Ústavná pohotovostná služba. Rieši vážne zdravotné ťažkosti alebo život ohrozujúce stavy, napríklad úrazy.

Za ošetrenie na oboch typoch pohotovostí sa platia bez centu dve eurá. Nemocničná pohotovosť je otvorená do rána, ambulantná býva zväčša do desiatej večer.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy