Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Každý piaty Slovák má problém so Sociálnou poisťovňou
Zdielať na

Každý piaty Slovák má problém so Sociálnou poisťovňou

BRATISLAVA / Sociálna poisťovňa zverejnila alarmujúce čísla. Každý piaty Slovák sa dostane do problémov, pretože netuší, aké má povinnosti. Neraz sa stane, že Sociálnej poisťovni musia ľudia vrátiť tisíce eur späť, prípadne o dávky, na ktoré majú nárok, zo dňa na deň prídu.

Zoznam vecí, na ktoré poistenci Sociálnej poisťovne zabúdajú je dlhý. Od problémov pri odvodovej povinnosti samostatne zárobkovočinných osôb (SZČO) až po dávky, ktoré ľudia vedome či nevedome, poberajú neprávom. "Mali sme teraz taký prípad, že niekoľko tisíc eur musela sirota vrátiť. Stáva sa to v štvrtine prípadov," uviedol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. 

Táto sirota zo školy odišla skôr, ale Sociálnej poisťovni to neoznámila a tak naďalej poberala peniaze, na ktoré už nemala nárok. Teraz ich musí do centu vrátiť. 

Problém s oznamovaním má poisťovňa aj v prípade vdov a vdovcov, ktorým nárok zaniká v deň uzavretia manželstva. "Väčšina týchto prípadov je z neznalosti zákona alebo z neznalosti situácie," dodal Višváder. 

Problém so Sociálnou povinnosťou nie je len v tom, že ľudia poberajú peniaze neprávom. Niektorí vlastnou vinou prídu aj to, na čo nárok majú. Napríklad ak žena do troch mesiacov od nástupu na materskú dovolenku nepredloží kópiu rodného listu dieťaťa. Týka sa to 150 matiek mesačne. Ďalšie sa po skončení tohto obdobia zabudnú prihlásiť ako poistenci štátu a mesiace alebo roky, ktoré strávia s dieťaťom, sa im do odpracovaných rokov nezapočítavajú. Problémy sú aj pri ohlasovaní práceneschopnosti, úrazov, pri starobných, invalidných a predčasných dôchodcoch, ale aj dôchodcoch žijúcich v zahraničí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy