Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zariadenie NATO v Bratislave chcelo ministerstvo obrany utajiť
Zdielať na

Zariadenie NATO v Bratislave chcelo ministerstvo obrany utajiť

BRATISLAVA / Ministerstvo obrany v utorok potichu otvorilo pracovisku styčného tímu NATO. Udialo sa tak za prítomnosti diplomatov či predstaviteľov Severoatlantickej aliancie. Ministerstvo o tejto udalosti vopred neinformovalo. Keď informácia unikla do médií, rezort vyšiel s pravdou von. Poskytol aj vlastný videozáznam.

Vojenské kasárne Bratislava Vajnory, čas 10:30. Z diaľky sa ozýva zvuk dychovky. Policajti k areálu púšťajú len pozvaných hostí. Médiá medzi nich nepatrili. Minister popiera, že by bol dôvodom negatívny postoj SNS k NATO. Skutočný dôvod pomenoval celkom stručne.

"Pretože som sa tak rozhodol," povedal Peter Gajdoš, minister obrany.

Ďalej vysvetlil, že pracovisko je v utajenom režime. Napokon ministerstvo poskytlo videozáznam. Podľa našich informácií do Bratislavy prišli vysoko postavení diplomati, či ľudia z vedenia NATO. Z utajenia, pre nich, tak významnej udalosti ostali prinajmenšom prekvapení.

Podľa analytika je utajenie takéhoto ceremoniálu neštandardné. Podľa neho o tom verejnosť mala vedieť.

"Aj my v rámci inštitútu sme boli konfrontovaní rôznymi názormi zahraničných partnerov, ale aj predstaviteľov ústredných orgánov štátnej správy, ktorí boli prekvapení tým, že ministerstvo to nechce komunikovať," hovorí Jaroslav Naď, bezpečnostný analytik SSPI.

Nejde o klasickú základňu NATO a podľa ministra nejde ani o žiadne veliteľstvo. "O tom, kde bude, z ktorého miesta velín, kde bude predsunuté veliteľské stanovisko a záložné veliteľské stanovisko, rozhoduje v konkrétnej operácii veliteľ. A do toho mu nikto kafrať nebude, " poznamenal minister.

Minister vysvetľoval

Minister popiera, že by sa chcel vyhnúť otázkam ku kauze z posledných dní o povýšení Andreja Danka za kapitána. Zastavil svoju kolónu a postavil sa pred médiá. Dokonca sa snažil vysvetliť, ako to myslel s výrokom, že sila rozkazu je viac ako zákon.

"Možno zákon niekto obchádza, možno ho zneužíva, a tak ďalej, ale rozkaz vojak vo vojne musí splniť. Pretože v inom prípade, tak, ako ste videli aj vo filmoch, veliteľ, pokiaľ vojak nesplnil rozkaz, ho mohol aj zastreliť," dodal minister obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy