Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Minister obrany Gajdoš: Za povýšením Danka si stojím, zaslúži si to
Zdielať na

Minister obrany Gajdoš: Za povýšením Danka si stojím, zaslúži si to

BRATISLAVA / Minister obrany Peter Gajdoš stojí za svojím rozhodnutím povýšiť predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitána v zálohe. Ako uviedol v pondelok na brífingu, povýšenie si podľa neho zaslúži, pretože bol nápomocný napríklad pri zavádzaní konceptu dobrovoľnej vojenskej prípravy alebo pri navýšení rozpočtu pre rezort obrany. Gajdoš Danka povýšil rozkazom a o tých sa podľa neho nediskutuje, tie sa vo vojenskom prostredí plnia.

"Ako minister obrany, ústavný činiteľ a trojhviezdičkový generál si za rozhodnutím stojím," povedal Minister obrany Peter Gajdoš a dodal, že túto právomoc mu umožňuje zákon a ďalej zdôraznil, že Danko si od neho povýšenie nepýtal. "Z mojej strany to bol prejav úcty a vďaky," povedal Minister obrany Peter Gajdoš. Danko bol podľa Gajdoša v priebehu vykonávania povinnej vojenskej služby schopným vojakom a vzorne si plnil povinnosti. Zákonné rozhodnutie ministra by podľa Gajdoša mali rešpektovať okrem opozičných politikov aj bývalí a aktívni vojaci, pretože štvavá kampaň poškodzuje ozbrojené sily.

Predsedu parlamentu Andreja Danka povýšil v septembri minulého roku minister obrany Peter Gajdoš do hodnosti kapitána v zálohe. Danko po medializácii prípadu zdôraznil, že je na svoju vojenskú hodnosť hrdý a v prípade potreby je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží. O tom, že sa šéf parlamentu stal v tichosti armádnym dôstojníkom, informoval Denník N.

Ocenenie mal dostať aj za to, že žiadal navýšenie rozpočtu pre armádu. Povýšenie predsedu parlamentu kritizovala opozícia. Podľa lídra hnutia OĽaNO Igora Matoviča by sa minister obrany aj predseda parlamentu mali verejne za povýšenie ospravedlniť. "Vyzývame týchto dvoch pánov, aby uznali svoju chybu a verejne sa ospravedlnili, lebo napľuli všetkým statočným vojakom, ktorí si to musia odmakať, do tváre, a demoralizujú armádu," povedal minulý týždeň Igor Matovič. Podľa neho sa Danko z desiatnika stal hneď kapitánom, a tak preskočil niekoľko hodností.

"V armáde je na takýto postup potrebných 30 až 35 rokov driny, aby sa z desiatnika stal kapitán," dodal Matovič. Predsedu vlády Roberta Fica zase podľa medializovaných informácii v marci 2016 povýšil bývalý minister obrany Martin Glváč na plukovníka.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy