Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Chrípka zatvára školy, objavili sa aj ďalšie prípady SARI
Zdielať na

Chrípka zatvára školy, objavili sa aj ďalšie prípady SARI

NITRA / Chrípka zatvorila v Nitrianskom kraji v uplynulom týždni 16 základných a sedem materských škôl a hospitalizovali troch ďalších pacientov so závažným ochorením SARI, všetci sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu.

V Nitrianskom kraji hospitalizovali uplynulý týždeň troch ďalších pacientov so závažným ochorením SARI, všetci sú napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. Ako informoval Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre, v okrese Zlaté Moravce diagnostikovali SARI u 83-ročnej ženy, v okrese Komárno u 73-ročného a u 59-ročného muža. SARI je akútny respiračný syndróm. Prejavuje sa ako chrípka, no u niektorých pacientov môže mať ťažký priebeh s komplikáciami, čo sa môže končiť niekedy až smrťou.

Prenáša sa vzudchom

Ochorenie je infekčné, prenáša sa vzduchom. Od začiatku roka sa v Nitrianskom kraji vyskytlo šesť prípadov SARI. V prvom kalendárnom týždni hospitalizovali 60-ročného muža v topoľčianskej nemocnici, v druhom týždni hlásil okres Zlaté Moravce SARI u 72-ročného hospitalizovaného muža a v okrese Topoľčany hospitalizovali 36-ročnú ženu.

Chrípka zatvorila v Nitrianskom kraji v uplynulom týždni 16 základných a sedem materských škôl. Šesť z toho bolo v okrese Levice, päť v okrese Komárno a po tri v okresoch Nitra, Šaľa, Nové Zámky a Topoľčany. Spolu lekári hlásili 13 564 akútnych respiračných ochorení, čo je nárast chorobnosti o 15,8 percenta oproti druhému kalendárnemu týždňu. Priebeh ochorení bol komplikovaný u 302 osôb, čo predstavuje 2,2 percenta z celkového počtu hlásených ochorení.

Pozrite si archívnu reportáž TV JOJ.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy