Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Snehová kalamita pokračuje. Na východe vyhlásili 2. kalamitný stupeň
Zdielať na

Snehová kalamita pokračuje. Na východe vyhlásili 2. kalamitný stupeň

TREBIŠOV, PREŠOV / V Košickom kraji v noci z piatka na sobotu opäť snežilo a cestári boli v plnom nasadení. Ako informoval riaditeľ Správy ciest Košického samosprávneho kraja Zoltán Bartoš, najťažšia situácia je na Zemplíne.

"V Trebišove bol vyhlásený druhý kalamitný stupeň, v Michalovciach je prvý. Náročná je aj situácia v okolí Kráľovského Chlmca i Veľkých Kapušian. V noci vyhlásili prvý stupeň aj v okrese Košice okolie,“ uviedol Bartoš. Doložil, že všetky dôležité cestné ťahy sú zjazdné, vrátane horských. 
Bartoš informoval, že v noci nasadili na zimnú údržbu ciest všetku dostupnú techniku a ľudí. V okresoch, kde je vyhlásená kalamitná situácia, povolali na pomoc aj mechanizmy a ľudí zo subjektov, s ktorými majú uzavreté zmluvy.

"Žiadame vodičov, aby venovali zvýšenú pozornosť riadeniu, keďže na niektorých vestách je ujazdená vrstva snehu a boli ohľaduplní aj voči cestárom, ktorí zabezpečujú zjazdnosť,“ obrátil sa na verejnosť Bartoš. Uviedol, že cestári pluhujú postupne všetky cesty a tam, kde prestalo snežiť, robia aj posyp. 

Cesty v Prešovskom kraji sú v sobotu ráno napriek intenzívnemu nočnému sneženiu zjazdné. Podľa informácií zverejnených na webovej stránke Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja sa na nich nachádza kašovitý, resp. čerstvý sneh od troch do piatich cm a na cestách 3. triedy čerstvý sneh až do 10 cm s možnosťou tvorby snehových jazykov a závejov.

Najhoršie v Ubli

Rovnako do 10 cm snehu je aj na cestách v okresoch Humenné, Medzilaborce a Snina, kde od piatkového rána je stále v platnosti prvý situačný stupeň. Najhoršia situácia je v obci Ubľa a vodnej nádrži na Starina (okres Snina).

Cestári od 06:00 uzavreli pre snehové záveje cestu medzi Štrbou a Šuňavou (okres Poprad), neprejazdná je aj cesta do obce Zlatník (okres Vranov n/Topľou). Všetky horské prechody sú zjazdné. Počas posledných 24 hodín cestári pluhovali takmer 23 tisíc km ciest a interným a chemickým materiálom posypali takmer 10 tisíc km. Vo výkone bolo nasadených spolu 105 mechanizmov, najviac 24 v oblasti Poprad.

V okresoch Humenné a Snina od piatkového rána aj naďalej platí výstraha 2. stupňa pred snežením, ktorú vydal Slovenský hydrometeorologický ústav. Znamená to, že miestami sa očakáva výskyt silného sneženia, pri ktorom spadne 30 až 50 cm nového snehu. Uvedená výška pritom predstavuje veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä dopravu a pohyb osôb. Pravdepodobnosť spôsobenia škôd je v takom prípade vysoká. Výstraha platí do sobotňajšej 15:00. V ostatných okresoch kraja platí okrem výstrahy 1. stupňa pred snežením aj výstraha 1. stupňa pred tvorbou snehových jazykov a závejov, ktorá predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Výstraha pre sneženie je aktuálne platná do 12:00 a pre tvorbu snehových jazykov a závejov do 16:00.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy