Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Oteplenie je len krátkodobé, pripravte sa na sneh
Zdielať na

Oteplenie je len krátkodobé, pripravte sa na sneh

SLOVENSKO / Ešte dnes je na Slovensku poriadna zima. Na severozápade sú stále lokality, kde teplota čiaha po -10°C, na juhu krajiny je teplejšie, ba dokonca to môže byť aj slabučko nad 0°C. Situácia sa ale zmení.

Od západu sa k nášmu územiu blíži oklúzny front, ktorý prinesie večer zväčšenú oblačnosť a pred polnocou od západu aj sneženie. V noci počítajme stále s teplotou pod nulou, od -5 do -10°C na juhozápade, veľká časť bude mať od -10 do -15°C, ale doliny a kotliny východného Slovenska až do -20°C. Tam dorazí oblačnosť frontálneho rozhrania až nadránom, bude preto dosť času na pokles teploty. Do rána môže byť na západe krajiny od 1 do 4 cm snehu. Ten môže spôsobovať problémy na cestách. A pretože bude fúkať, južný vietor bude mať rýchlosť do 20 km/h,  budú sa tvoriť aj snehové jazyky a záveje.
Cez deň bude oblačno až zamračené a na viacerých miestach bude snežiť. Na západe však budú zrážky ustávať a oblačnosť sa bude zmenšovať. Denná teplota bude pre štvrtok od -7 do -1°C, na západe a na juhu stredného Slovenska bude výrazne teplejšie, od -1 do 4, max 5°C.  Rozfúka sa vietor od západu do 30, v nárazoch až okolo 50 km/h.

Sneženie sa bude u nás objavovať aj v piatok a v sobotu. Viac ho bude na severe a východe krajiny. Zrážky na západe budú prevažne tekuté, ak sa vôbec nejaké objavia. Nočné mrazy výrazne poľavia, v noci zväčša od 0 do -7, na severe a východe okolo -7°C. Cez deň sa bude teplota pohybovať od -3 do 2 °C, na juhozápade až do 5°C. Bude veterno.

Ďalšie ochladenie je naplánované na začiatok budúceho týždňa, keď by sa opäť mohli vrátiť celodenné mrazy a teplota v noci v dolinách a kotlinách by mohla opäť poklesnúť až na -20°C.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy