Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Mimoriadna situácia na severe Slovenska, cesty sú len ťažko prejazdné
Zdielať na

Mimoriadna situácia na severe Slovenska, cesty sú len ťažko prejazdné

SLOVENSKO / Mimoriadnu situáciu vyhlásili už dve oravské obce. Od včerajška platí v obci Mútne, aj v obci Oravská Lesná. Obe dediny musia bojovať s neustálym snežením. Ak by odhŕňače prestali pracovať, situácia by sa mohla zhoršiť. Ešte dramatickejší stav je v obciach neďaleko Starej Ľubovne na východe Slovenska.

Hustý sneh a silný vietor komplikujú už od včera život obyvateľom severného Slovenska, ale aj prechádzajúcim vodičom. Hlavné ťahy sú všetky zjazdné, no treba zvýšiť opatrnosť, na povrchu vozoviek je vrstva kašovitého snehu. Cestári majú v teréne všetky dostupné mechanizmy. Výstrahy druhého stupňa pred silným vetrom platia pre Oravu a Liptov, tvorba snehových jazykov je na úrovni prvého stupňa, no výstraha platí pre celé Slovensko.  Zajtra a najmä v sobotu sa k výstrahám pridá aj varovanie pred mrazmi, platné pre celé územie.

Situáciu sme monitorovali aj ONLINE.

Mútne a Oravská Lesná sú pod snehom

V obci Mútne sneží takmer nepretržite už dva dni, cez noc napadlo nových 40 cm snehu a vznikajú aj trojmetrové záveje. Obec má výkonný ruský odhŕňač, pracuje veľmi efektívne, no nie spoľahlivo, už niekoľkokrát prestal pracovať a museli čakať, kým opätovne naskočí. Bez neho by vládla v obci na cestách oveľa vážnejšia situácia. Aj tak sa tam momentálne hýbu autá rýchlosťou len 20km/hod., dôvodom je aj takzvaná biela tma.

Podobná situácia je aj v najchladnejšej obci Slovenska, v Oravskej Lesnej. Tam nastáva kalamitná situácia a hoci obecné stroje odhŕňajú sneh neprestajne, cesty sú aj tak len ťažko zjazdné. Kým však prejde stroj z jedného konca obce na druhý, je už prvá odhrnutá časť ciest opäť pod snehom. V obci Malatiná nejde od obeda elektrina, zrejme vedenie nevydržalo nápor snehu. Hoci situáciu riešia, stále sa nedarí prúd nahodiť. Pri mínusových teplotách to predstavuje problém najmä pre tých, ktorí kúria elektrinou, v noci môže teplota klesnúť až k -15°C.

Zamrzla aj celá Oravská priehrada, čo sa nestáva každý rok. Vzhľadom na nadchádzajúce mrazy sa zrejme vytvorí veľmi hrubá vrstva ľadu.

Biela tma aj pri Starej Ľubovni

Na ceste medzi obcami Krásna Lúka a Bajerovce museli policajti úplne zastaviť premávku. Všetky autá odkláňajú, nakoľko sa pre silný vietor, snehové jazyky a najmä bielu tmu úsek nedá prejsť. Zapadol dokonca aj odhŕňač, vypomáhať sa snaží traktor. 

Od popoludnia je opäť uzavretá cesta medzi Štrbou a Šuňavou.

TV JOJ/Maja Pavlíková


Súvisiace články

Najčítanejšie správy