Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Počasie na Slovensku už dávno nevyčíňalo tak, ako dnes
Zdielať na

Počasie na Slovensku už dávno nevyčíňalo tak, ako dnes

SLOVENSKO / Pre dnešný deň platili viaceré výstrahy, dramatické chvíle si užili vodiči v Trenčianskom, Žilinskom aj Prešovskom kraji. Jednoduché to však nebolo nikde. Najvážnejšia situácia bola na Orave, ktorá bola pre pád lavín niekoľko hodín neprístupná.

Snehová lavína zablokovala hlavný medzinárodný ťah do Poľska. Padla medzi Kraľovanmi a Párnicou. Od skorého rána ostali ľudia na hodiny uviaznutí v niekoľko kilometrových kolónach. Tie sa tvorili od Párnice až po Dolný Kubín. Cestujúca v autobuse opísala zúfalú situáciu: "Čakám tu bezmála 4 hodiny, smädná som hlavne, inokedy nosím vodu so sebou a teraz nie." Poľský kamión so 6 tisíckami sliepok stál v kolóne vyše tri hodiny.

Železničiari sa pritom naozaj snažili, aby sprejazdnili primárne trať, vysvetľuje hovorkyňa ŽSR, Martina Pavlíková: "Na odstránenie lavín bol nasadený špeciálny rušeň s pluhom a na ich odstránení pracujú dve desiatky zamestnancov v extrémnych podmienkach." Po druhej hodine poobede už bola sprejazdnená tak trať, ako aj cesta. 

Sneženie ustúpi, udrú však silné mrazy

Husté sneženie, silný vietor a snehové záveje dnes potrápili takmer celé Slovensko. Vysvetľuje meterológ, Peter Jurčovič: "Tlaková níž je nositeľom zlého počasia a keď sa to spojí s prílevom arktického vzduchu a s prechodom poveternostného frontu tak máme to najhoršie počasie, ktoré môže byť." Doprava skolabovala pre počasie v Svrčinovci, skrížené kamióny skomplikovali situáciu takmer v celom kysuckom regióne.

Vysoké Tatry mali dve tváre. V Tatranskej Lomnici bolo príjemné počasie, čím vyššie sa išlo, tým bola situácia dramatickejšia. Fúkal nepríjemný vietor a intenzívne snežilo. 

Podobne to vyzeralo aj v obci Hradište a v Partizánskom, tiež tu zaznamenali skrížené kamióny. Mnohí vodiči strávili v kolónach niekoľko hodín. Veľa snehu bolo nielen na horských priechodoch, ale aj na hlavných ťahoch.

Predpoveď podľa meteorológa nie je ružová: "Najhoršie to bude v piatok ráno a ešte horšie v sobotu ráno. Najhoršie počasie Orava, Liptov, ale v sobotu ráno zas na Spiši a Zamagurí. Táto oblasť môže mať mrazy po mínus 25 stupňov."

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy