Oblačno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
RegioJet už nebude premávať z Bratislavy do Košíc
Zdielať na

RegioJet už nebude premávať z Bratislavy do Košíc

BRATISLAVA, KOŠICE / Český dopravca RegioJet oznámil, že odchádza z najdôležitejšej slovenskej trasy z Bratislavy do Košíc. Majiteľ RegioJetu Radim Jančura obviňuje predsedu SNS Andreja Danka, že vedie proti jeho firme kampaň. Spoločnosť podľa neho ani po dvoch rokoch nevie konkurovať vlakom, ktoré dotuje štát.

Radim Jančura píše v e-maili, ktorý rozposlal svojim zamestnancom, že mu je to veľmi ľúto. "Cestujúci si obľúbili RegioJet, my sme si ich vážili a mali radi. Po zásahoch štátu na tejto trase žiaľ nemôžeme uživiť viac dopravcov."  Prevádzka by mala byť ukončená k 31. januáru 2017. 

Majiteľ RegioJetu menovite spomína predsedu SNS Andreja Danka, ktorý sa pred voľbami preslávil výrokom, že „neznáša žlté vlaky RegioJetu."

Situáciu by podľa RegioJet-u mohla vyriešiť iba zmena systému úhrady cestovného zadarmo tak, aby aj komerčné vlaky mali možnosť osloviť cestujúcich zadarmo. V prípade, že by štát komerčným dopravcom preplácal len polovicu z toho, čo uhradí na kompenzáciu cestovného zadarmo v dotovaných rýchlikoch, RegioJet by bol ochotný zaplatiť druhú polovicu z vlastného. V takomto prípade by podľa spoločnosti mohli na trhu fungovať za rovnakých podmienok komerčné vlaky oboch dopravcov - RegioJet a ZSSK.

RegioJet je pripravený o takomto variante ďalšieho postupu rokovať, o čom informoval aj ministerstvo dopravy. Linku Bratislava - Košice by potom nezrušil, resp. by ju opätovne zaviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy