Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Vianoce nasneží
Zdielať na

Na Vianoce nasneží

SLOVENSKO / Záver pracovného týždňa sa niesol v znamení zamračenej oblohy a hmiel. Iba na horách a ojedinele aj v nižších polohách bolo slnečno. Slabnúci studený front nemal toľko síl, aby výraznejšie narušil inverzný charakter počasia. 

Sobota bude pokračovať zamračeným počasím, ale od severozápadu postúpi nad naše územie studený front. Ten prinesie spočiatku sneženie aj na západ Slovenska, ale v tejto časti krajiny to bude rýchlo prechádzať do zrážok tekutých, ktoré budú aj namŕzať a bude sa tvoriť poľadovica.
Na severe a východe krajiny bude snežiť. V tejto časti nášho územia budú biele Vianoce a pripadne do 2 centimetrov nového snehu. "Denná teplota zajtra dosiahne od -2 do 2 °C, ale na krajnom západe to bude teplejšie, do 4 °C," informuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Nedeľa bude oblačná až zamračená a sneh sa objaví až v polohách od 600 metrov. "Na západe a juhu stredného Slovenska bude prevažne pršať. Teplota v noci poklesne na 3 až -5°C, cez deň sa prúdenie vlhkého morského vzduchu od západu prejaví vzostupom teploty na 2 až 7, na severe a východe dosiahne teplota okolo 0°C. Bude veterno, vietor od západu bude mať v nárazoch rýchlosť okolo 45-50 km/h," pokračuje meteorologička.
Pondelok bude veľmi podobný nedeli, ale bude ešte teplejšie. Pri premenlivej oblačnosti sa objaví dážď najmä severe a východe Slovenska. Teplota v noci poklesne na 5 až -3 °C. Cez deň sa vzduch prehreje na 6 až 11, na severe a východe bude od 2 do 6 °C. Naďalej veterno. 
Počas Vianoc sa naplno prejaví tzv. vianočné oteplenie. "Je to jav, ktorý nastáva práve okolo Vianoc a súvisí s preniknutím teplejšieho morského vzduchu od záapdu do vnútrozemia európskeho  kontinentu . Teplý vzduch sa na vychladenom povrchu prejavuje ako prírodný ohrievač a dokáže zdvihnúť teplotu vzduchu aj nad 14 °C," vysvetľuje Jarošová. 
Po prechodnom oteplení sa v utorok podľa všetkého k nám dostane studený vzduch, ktorý vráti postupne nočnú aj dennú teplotu na decemrový štandard a prinesie snehovú vločku aj do nížín Slovenska.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy